Czy to żółtaczka pokarmowa?
Jest chorobą zakaźną wywołaną przez wirusy. U starszych chorych niesie większe ryzyko powikłań niż u młodszych pacjentów.
Wirusowym zapaleniem wątroby, zwanym także chorobą brudnych rąk, można się zarazić np. przez spożycie skażonej nieczystościami wody lub pożywienia. W grupie ryzyka znajdują się zwłaszcza osoby pracujące w służbie zdrowia, żłobkach, przedszkolach czy wojsku.
Jednymi z objawów zakażenia są: utrata apetytu, niechęć do tłustych potraw i zapachu dymu tytoniowego. Dochodzą też nudności, wymioty, bóle brzucha, gorączka i biegunki. Czasami występują bóle stawów i wysypka skórna. Dołącza też zażółcenie białek oczu i skóry oraz brązowa barwa moczu i świąd skóry.
WZW typu A może prowadzić do uszkodzenia miąższu wątroby oraz powodować takie powikłania, jak zastój żółci (cholestaza), nadostre zapalenie wątroby czy anemię aplastyczną. Na chorobę nie ma żadnego leku - łagodzi się tylko jej objawy.
Warto wypróbować wówczas naturalne sposoby, które wzmocnią organizm.
Leczenie naturalne
Przede wszystkim należy nawadniać ciało i wypijać co najmniej 2,5 litra płynów dziennie - najlepiej ciepłej wody albo lekkiego naparu z rumianku. Wsparciem okaże się herbatka z łyżeczki babki szerokolistnej zaparzonej w szklance wrzątku. Ma ona działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Niweluje uczucie ucisku w brzuchu i przyspiesza regenerację wątroby. Spożywaj powoli 3 szklanki na dobę.
Sięgaj też po napar z borówki brusznicy, która działa antyseptycznie oraz wspomaga funkcje hepatocytów. Łyżeczkę suszonych liści rośliny zaparz w szklance wrzątku. Pij dwa razy dziennie. Pomocny jest sok z brzozy. Pobudza drogi żółciowe do pracy, odkaża je i przyspiesza odnowę wątroby oraz zapobiega jej powiększeniu. Dawkuj sobie po 1/3 szklanki soku 2 razy dziennie.
Także wywar z jarzębiny pobudza wytwarzanie żółci i ma działanie przeciwzapalne. Łyżkę świeżych owoców (najlepiej przemrożonych) albo suszonych zalej szklanką zimnej wody i gotuj przez 4 minuty. Przestudź i wypij małymi łykami. Stosuj raz na dobę.
Odnowę komórek wątroby skutecznie pobudza ostropest plamisty. Łyżeczkę zmielonych nasion zalej szklanką wody i gotuj przez 5 minut. Przecedź, po czym spożywaj dwa razy dziennie.
Lekkostrawna dieta
Wybieraj białe pieczywo, ryż, oczyszczone kasze (jaglana, jęczmienna drobna, manna), a unikaj bogatego w błonnik pieczywa razowego, gruboziarnistego, grubych kasz (pęczak, gryczana). Wprowadź do jadłospisu gotowane na parze warzywa - marchew, dynię, pietruszkę, ziemniaki, cukinię, seler. Wystrzegaj się ciężkostrawnej papryki czy fasoli, rzodkiewek, cebuli, warzyw kapustnych.
Jedz chudy nabiał - kefiry, twarożki, maślanki, jogurty oraz jajka na miękko (te "na twardo" trudniej się trawią). Unikaj smażonych i tłustych potraw. Jedz tylko gotowane delikatne mięso z kurczaka, indyka, królika, wędliny drobiowe, chude ryby. Dodatkowo ogranicz do minimum ilość masła, oliwy z oliwek, oleju ryżowego albo sojowego. Wystrzegaj się również alkoholu. Staraj się też jeść 5-6 małych posiłków dziennie zamiast trzech dużych. Pozwoli to odciążyć wątrobę i spowolnić tempo jej pracy.