Czym skorupka za młodu nasiąknie...
Skorupki jaj, które zazwyczaj ląduje w koszu, są tak naprawdę jednym z najlepszych źródeł wapnia, który jest przyswajalny przez organizm w ok. 90 procentach.
Na dodatek, oprócz wapnia w skorupce zawarte są wszystkie niezbędne dla organizmu mikroelementy: cynk, żelazo, fluor, siarka, krzem, molibden. Łącznie tych zbawiennych dla zdrowia składników jest ponad dwadzieścia. O właściwościach skorupek jaj przekonują również lekarze.
Naukowcy z Niemiec i Węgier, którzy przez 15 lat badali wpływ skorupki jajka na organizm człowieka zauważyli, że u dzieci i dorosłych podawanie skorupki dało pozytywne rezultaty przy łamliwości paznokci, włosów, krwawieniach dziąseł, zaparciach, chronicznych katarach, astmie.
Skorupka jajka nie tylko wzmacnia tkankę kostną, ale i usuwa z organizmu pierwiastki promieniotwórcze, znakomite efekty dają w leczeniu i profilaktyce osteoporozy. Oczywiście nie polecamy jedzenia samych skorupek. Wcześniej należy je zanurzyć na 5 minut we wrzątku, następnie pozostawić do wyschnięcia i zmielić w maszynce do kawy. Potem wystarczy spożywać od 0,5 do 1 g takiego proszku dziennie. Można go także dodawać do kasz czy twarogów.
Więcej porad: