Czym zastąpić mąkę pszenną
Gluten to białko roślinne, które przez niektóre osoby jest nietolerowane. Znajduje się głównie w mące pszennej, ale także jęczmiennej i żytniej. Zawiera go także, choć w mniejszych ilościach, mąka owsiana. Powoduje bóle brzucha, chudnięcie i w konsekwencji uszkodzenie jelit. Aby uniknąć tych dolegliwości, sięgaj po mąki pozbawioną glutenu.
Zdrowsze zamienniki
Gryczana. Robi się ją z ziaren gryki. Ma lekko podpalany smak. Można jej używać do naleśników, pierogów i jako dodatek do pieczenia chleba. Stanowi dobrą mieszankę z mąką ryżową. Zawiera dużo błonnika i magnezu.
Ryżowa. Jest dość gruba. Słabo wiąże wodę, dlatego można ją mieszać z np. z mąką ziemniaczaną. Jest lekkostrawna.
Ziemniaczana. Jest bardzo miałka. Używaj jej do zagęszczania sosów, zup, kisieli. Stosuje ją jako dodatek do wypieków np. do babki piaskowej.
Mąka kukurydziana. Jest miałka o żółtym kolorze. Nadaje się do naleśników i ciast ucieranych i jako dodatek do ciast kruchych. Możesz zagęszczać nią zupy i sosy. Warto ją mieszać pół na pół z mąką ziemniaczaną. Zawiera selen - działa przeciwnowotworowo.
Mąka z cieciorki i sojowa. Obie miałkie, ale dość dobrze sklejają ciasto. Można je mieszać z mąką ryżową i z amarantusa. Nadają się do wypieku deserów. To dobre źródło białka.
Mąka z amarantusa. Ma lekko orzechowy smak. Nadaje się do wypieków, zarówno samodzielnie, jak i w mieszance, dobrze spulchnia ciasto. To skarbnica żelaza potrzebnego dla układu krwionośnego.
Mąka jaglana. Powstaje z kaszy jaglanej, która jest pozyskiwana z prosa. Nadaje się do wszystkich wypieków, ciast, chleba, makaronów, pierogów i naleśników. Jako jedyna mąka ma właściwości zasadotwórcze.
Mąka kokosowa. To drobny proszek z miąższu orzecha kokosowego o charakterystycznym zapachu kokosa. Możesz z niej piec ciasta, naleśniki lub zagęszczać sosy czy zupy. Reguluje poziom cukru we krwi.
Mąka migdałowa. Jest otrzymywana z mielonych migdałów. Ma słodki, migdałowy smak. Zawiera przyjazne sercu kwasy tłuszczowe.
Zobacz także: