Dieta 9:1 Jennifer Aniston
Pozwoliła aktorce schudnąć o 13,5 kg w ciągu 6 miesięcy.
Jej zaletą jest zbilansowanie posiłków, bogatych w skrobię i błonnik, regulujących poziom insuliny i glukozy. W diecie gwiazdy dominują warzywa i ziarna. 10 proc. stanowią dowolne produkty.
1. Ulubione dania
Aktorka jada ziemniaki, mające dużo potasu. Piecze je w piecu, bez tłuszczu, ze skórką. Lubi też kukurydzę gotowaną w kolbach, bogatą w żelazo i błonnik.
2. Jej sekretny trik
By zmniejszyć apetyt, Jennifer przed posiłkami wypija szklankę wody. Unika kawy i słodzonych napojów, pije zaś mało słodkie, wyciskane soki z cytrusów.
3. Słodkie co nieco
Zdaniem autorki diety 9:1 aż 10 proc. jadłospisu mogą stanowić produkty pałaszowane dla przyjemności, np. ciasteczka owsiane, lody, gorzka czekolada, kakao.
4. Co zamiast mięsa?
Świeże warzywa to podstawa zdrowej diety gwiazdy. Jada je co najmniej dwa razy dziennie. Uwielbia zielone liście sałat, cukinię oraz rzodkiewki.
5. Drób najważniejszy
Nie jada mięsa codziennie, a jeśli ma na nie ochotę, wybiera filet z kurczaka, zgrillowany bez tłuszczu. Lubi też dania z ryb, przyprawiane rozmarynem.
6. Jadłospis na 1 dzień
Śniadanie: sok, musli z owocami; obiad: ziemniaki w mundurkach, kurczak z grilla, kukurydza; kolacja: ryż brązowy, grillowana ryba, sałatka z papryki i pomidora.