Reklama

Reklama

Dieta dla osób z grupą krwi B

Początki grupy B sięgają 10 tysięcy lat p. n. e. Z Himalajów rozprzestrzeniła się ona na zachód. Dieta dla osób z tą grupą krwi nie jest restrykcyjna i pozwala na dużą różnorodność produktów.

Jeśli jesteś wśród posiadaczy grupy B, cieszysz się wysoką odpornością. Dobrze też trawisz produkty mleczne i większość mięs.

1. Potrzebujesz białka

Dla ludzi z grupą B najbardziej zalecane są białe ryby, np. flądra, halibut i sola. Dobrym źródłem białka są też dorsz, makrela, łosoś i sardynki. Unikaj wędzonego węgorza.

2. Warzywa i owoce

Jedz warzywa zielone, marchew i buraki, a także ziemniaki. Unikaj kukurydzy i dyni. Z owoców zaleca się ananasy, śliwki, banany, brzoskwinie. Nie sięgaj po granaty.

Reklama

3. Jakie mięso najzdrowsze?

Baranina i mięso królika przyspieszą twoją przemianę materii. Neutralne są wołowina i cielęcina. Ogranicz natomiast spożycie kurczaka, kaczek i wieprzowiny.

4. Uważaj na pieczywo

Nie zaleca się codziennego spożywania chleba z mąki pszennej, żytniej i kukurydzianej. Zamiast pieczywa pałaszuj płatki owsiane, szczególnie wskazane dla osób z grupą B.

Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje