Dieta dla osób z grupą krwi B
Początki grupy B sięgają 10 tysięcy lat p. n. e. Z Himalajów rozprzestrzeniła się ona na zachód. Dieta dla osób z tą grupą krwi nie jest restrykcyjna i pozwala na dużą różnorodność produktów.
Jeśli jesteś wśród posiadaczy grupy B, cieszysz się wysoką odpornością. Dobrze też trawisz produkty mleczne i większość mięs.
1. Potrzebujesz białka
Dla ludzi z grupą B najbardziej zalecane są białe ryby, np. flądra, halibut i sola. Dobrym źródłem białka są też dorsz, makrela, łosoś i sardynki. Unikaj wędzonego węgorza.
2. Warzywa i owoce
Jedz warzywa zielone, marchew i buraki, a także ziemniaki. Unikaj kukurydzy i dyni. Z owoców zaleca się ananasy, śliwki, banany, brzoskwinie. Nie sięgaj po granaty.
3. Jakie mięso najzdrowsze?
Baranina i mięso królika przyspieszą twoją przemianę materii. Neutralne są wołowina i cielęcina. Ogranicz natomiast spożycie kurczaka, kaczek i wieprzowiny.
4. Uważaj na pieczywo
Nie zaleca się codziennego spożywania chleba z mąki pszennej, żytniej i kukurydzianej. Zamiast pieczywa pałaszuj płatki owsiane, szczególnie wskazane dla osób z grupą B.