Dieta dla osób z kamicą
Wprawdzie dieta nie zastąpi leczenia i nie przyczyni się do rozpuszczenia kamieni, jednak może zapobiec bolesnym atakom kamicy i poprawić samopoczucie.
Najważniejsze jest wyeliminowanie produktów zaostrzających objawy. Na tej liście znajdują się potrawy ciężkostrawne, tłuste, wzdymające, cukier i słodycze.
1. Ryby - 3 razy w tygodniu
Zastąp nimi dania mięsne, zawierające dużo tłuszczu. Zrezygnuj z kiełbas i gotowych wędlin. Spożywaj chudy drób (pieczony w folii) i nietłusty nabiał.
2. Jakie pieczywo?
Odstaw ciężkostrawne świeże pieczywo. Niewskazane jest razowe, żytnie, graham, chrupkie, a także chleb z ziarnami. Wybieraj czerstwe bułki i sucharki.
3. Kalafior - nie, marchew - tak
Dla osób skłonnych do kamicy niewskazane są: kapusta, por, cebula, czosnek, kalafior i brokuł. Eksperci zalecają marchew, cukinię i pomidory.
4. Napoje ściśle kontrolowane
Kamicy sprzyja picie dużej ilości kawy i herbaty, chroni zaś przed nią wypijanie sporej ilości wody. Pij co najmniej 1,5 litra, a ponadto miętę lub dziurawiec.