Dieta kopenhaska
Dieta kopenhaska jest kolejnym sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów i zyskała miano trzynastodniowej drogi do raju.
Zasady diety kopenhaskiej
Dieta trwa 13 dni i w ich trakcie należy rygorystycznie przestrzegać spożywania tylko 3 posiłków dziennie: śniadania, lunchu i obiadu. Drugim ważnym punktem jest przestrzegania stałych godzin spożywania posiłków. Po śniadaniu spożytym o poranku, należy zjeść lunch, nie później niż o godzinie 14. Ostatni posiłek dnia to obiad, który je się do godziny 18. Trzecia zasada to ograniczenie dziennych posiłków do 900 kalorii. Oprócz najważniejszych zasad wymienia się również wyeliminowanie z jadłospisu soli, a zamienienie jej na zioła, picie 2 litrów wody dziennie, czy rozpoczynanie dnia od filiżanki kawy, koniecznie z cukrem.
Co można jeść?
Podstawowymi składnikami diety kopenhaskiej są chude mięso, warzywa, jaja oraz kawa i zielona herbata.
Przykładowy jadłospis na jeden dzień diety:
- śniadanie - kubek czarnej kawy z łyżeczką cukru,
- lunch - jedno, dwa jajka ugotowane na twardo, szklanka szpinaku lub brokułów,
- obiad - befsztyk wołowy oraz lekka sałatka wegetariańska.
Kto nie może stosować diety kopenhaskiej?
Dieta kopenhaska odradzana jest sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, gdyż ich organizm potrzebuje wielu składników odżywczych, witamin i urozmaiconej diety.
Wady diety kopenhaskiej
W pierwszych dniach stosowania diety mogą pojawić się bóle i zwroty głowy, które powinny ustąpić w następnych dniach. W związku z tym, warto zaopatrzyć się w preparaty witaminowe, które wzmocnią w tym okresie organizm.
Zobacz także: