Dieta Magdy Mołek

Najważniejsze zasady diety polskiej prezenterki.

Magda Mołek
Magda MołekAKPA

Prezenterka przekonuje, że zgrabną sylwetkę i zdrowy wygląd zawdzięcza nie naturalnym skłonnościom, ale zmianie nawyków żywieniowych. Gdy zainteresowała się dietą paleo, nie chodziło o kilkutygodniowe odchudzanie, ale trwałą zmianę przyzwyczajeń. Kluczem jest odżywianie się tak, jak robili to nasi przodkowie za czasów paleolitu, czyli epoki kamienia łupanego, ale również wsłuchiwanie się w potrzeby i reakcje własnego organizmu.

Postaw na zdrowe białko

Staraj się spożywać więcej jajek, ryb i mięsa, najlepiej z kontrolowanych hodowli. Zrezygnuj za to z nabiału, ponieważ zawiera niekorzystną dla nas laktozę.

Jedz warzywa

Postaw na świeże, ekologiczne warzywa i owoce. Wyklucz jedynie rośliny strączkowe, w których składzie są szkodliwe saponiny, lektyna oraz kwas fitowy.

Orientalna zupa z kurczakiemInteria Kulinaria

Zrezygnuj z chleba

Wykreśl z diety zboża, głównie te zawierające gluten, czyli żyto, pszenżyto i jęczmień, ale też owies i kukurydzę, bo bywają one zanieczyszczone tym składnikiem.

Zapomnij o słodyczach

Cukier i syrop glukozowo--fruktozowy dodawany do napojów, ciastek i innych słodkości oraz sól to główni sprawcy podwyższonego ciśnienia i cukrzycy.

30/2016 Na żywo

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas