Dieta na flatulencję
Flatulencja to przypadłość objawiająca się wzdęciami i nadmierną produkcją gazów jelitowych. Przeciwdziała jej unikanie rozmów podczas jedzenia, żucia gumy czy palenia papierosów. Najlepsze efekty daje jednak zmiana nawyków żywieniowych.

Regularność i dobre nawyki
Jedz o stałych porach w 2-3 godz. odstępach, bez pośpiechu. Temperatura potraw powinna być umiarkowana, niezbyt wysoka. Dokładnie przeżuwaj każdy kęs.Usuń wzdymające jedzenieUnikaj kalafiora, kapusty, brokułów, brukselki, kukurydzy, bobu, szparagów, kabaczka, cebuli, pora, jajek, sera pleśniowego, napojów gazowanych oraz kawy i słodyczy.Zlikwiduj gazySięgnij po produkty, które wpływają na zmniejszenie nieprzyjemnego zapachu gazów jelitowych. Są to: żurawina, zielona pietruszka i sałata.Dobroczynne przyprawyUkładając jadłospis, uwzględnij kminek, majeranek, kolendrę, oregano, bazylię, tymianek, rozmaryn, koper, liście laurowe. Zioła te zapobiegają wzdęciom.24/2016 Na Żywo