Dieta na odporność

Chcesz uniknąć przeziębienia i grypy? Te produkty pomogą zwalczać wirusy i bakterie.

Kolorowe warzywa jedz trzy lub pięć razy dziennie surowe lub krótko gotowane
Kolorowe warzywa jedz trzy lub pięć razy dziennie surowe lub krótko gotowane123RF/PICSEL

Jesienne pluchy sprzyjają wirusom i bakteriom. By odeprzeć ich ataki, potrzebny jest sprawnie działający układ odpornościowy. A ten potrzebuje przede wszystkim odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych. Dlatego jak najszybciej wzbogać menu i ureguluj pory posiłków.

Jedz regularnie od czterech do pięciu niewielkich posiłków dziennie - to daje stałą dawkę energii i prozdrowotnych substancji wspierających układ odpornościowy.

Pamiętaj o spożywaniu przynajmniej trzech porcji świeżych owoców i warzyw. Dzięki nim dostarczasz organizmowi odpowiednią dawkę witamin: A, C, E i beta-karotenu oraz składników mineralnych ważnych dla odporności (cynk, magnez, żelazo).

Warto też pamiętać o produktach, które działają niczym leki przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, takich jak cebula i czosnek. Zawierają one związki siarki (m.in. allicynę), które skutecznie zapobiegają jesiennym infekcjom i wzmacniają odporność. Podobne działanie ma również miód, imbir, kurkuma, pigwa, a także kasza jaglana, ryby morskie oraz orzechy.

Kolorowe warzywa

Dynia, marchew dostarczą beta-karotenu, który przekształca się w wit. A (pobudza organizm do wytwarzania przeciwciał). 

Czerwone warzywa (pomidor, papryka) dają likopen i potas ważne dla układu krążenia i serca.

Zielone warzywa to bogactwo kwasu foliowego, żelaza, magnezu i witamin: B, C, E i K. 

Zaś białe (czosnek, cebula) dostarczą allicynę (naturalny antybiotyk).

Jak przyrządzać? Jedz je surowe z odrobiną oliwy lub gotuj krótko (cztery minuty) na chrupko.

Miód

Ma sporo witamin i składników mineralnych. Przede wszystkim da nam enzymy, które skutecznie niszczą bakterie i wirusy, a także uodporniają organizm na ich działanie. 

Jak podawać? Najzdrowszy jest miód rozpuszczony w letniej przegotowanej wodzie o temperaturze nie wyższej niż 40°C.

Pigwa

Te bogate w witaminę C owoce nie nadają się do jedzenia na surowo, ponieważ są twarde i kwaśne. Ale dadzą wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor. A te są ważne dla odporności organizmu. Dadzą nam też polifenole - substancje o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. 

Jak przyrządzać? Cenne składniki ma syrop z owoców pigwy. 

Zaczyna się sezon na pigwę, warto ją włączyć do swojej diety
Zaczyna się sezon na pigwę, warto ją włączyć do swojej diety123RF/PICSEL

Kasza jaglana

Działa antywirusowo, zmniejsza też stan zapalny błon śluzowych. Ma właściwości wysuszające, dzięki czemu zmniejsza ilość wydzieliny zalegającej w zatokach i oskrzelach. Ponadto jest bogatym źródłem witamin z grupy B, które wspomagają nasz układ odpornościowy, biorąc udział w wytwarzaniu przeciwciał. 

Jak przyrządzać? Opłucz, przelej wrzątkiem, gotuj na sypko ok. 20 min. Podawaj z siekaną natką, czerwoną papryką oraz z winegretem z czosnkiem.

Jajka

Są źródłem pełnowartościowego białka oraz żelaza, potrzebnego do funkcjonowania układu immunologicznego. 

Jak jeść? Jajko na twardo jest ciężkostrawne, dlatego lepszy będzie omlet lub jajko na miękko. 

Orzechy

Są źródłem cynku, selenu i żelaza, które zwiększają ilość przeciwciał i hamują namnażanie się chorobotwórczych drobnoustrojów. 

Ile jeść? By poprawić odporność wystarczy zjeść garść orzechów dziennie. 

Płatki owsiane

Owsiankę z ciepłym mlekiem lub jogurtem warto polecić osobom, które często zapadają na infekcje układu oddechowego, bo zawiera beta-glukany, które wzmacniają układ immunologiczny.

Zobacz także:

Jak działa lokówka automatyczna Philips MoistureProtectStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas