Dieta na odporność
Chcesz uniknąć przeziębienia i grypy? Te produkty pomogą zwalczać wirusy i bakterie.
Jesienne pluchy sprzyjają wirusom i bakteriom. By odeprzeć ich ataki, potrzebny jest sprawnie działający układ odpornościowy. A ten potrzebuje przede wszystkim odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych. Dlatego jak najszybciej wzbogać menu i ureguluj pory posiłków.
Jedz regularnie od czterech do pięciu niewielkich posiłków dziennie - to daje stałą dawkę energii i prozdrowotnych substancji wspierających układ odpornościowy.
Pamiętaj o spożywaniu przynajmniej trzech porcji świeżych owoców i warzyw. Dzięki nim dostarczasz organizmowi odpowiednią dawkę witamin: A, C, E i beta-karotenu oraz składników mineralnych ważnych dla odporności (cynk, magnez, żelazo).
Warto też pamiętać o produktach, które działają niczym leki przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, takich jak cebula i czosnek. Zawierają one związki siarki (m.in. allicynę), które skutecznie zapobiegają jesiennym infekcjom i wzmacniają odporność. Podobne działanie ma również miód, imbir, kurkuma, pigwa, a także kasza jaglana, ryby morskie oraz orzechy.
Kolorowe warzywa
Dynia, marchew dostarczą beta-karotenu, który przekształca się w wit. A (pobudza organizm do wytwarzania przeciwciał).
Czerwone warzywa (pomidor, papryka) dają likopen i potas ważne dla układu krążenia i serca.
Zielone warzywa to bogactwo kwasu foliowego, żelaza, magnezu i witamin: B, C, E i K.
Zaś białe (czosnek, cebula) dostarczą allicynę (naturalny antybiotyk).
Jak przyrządzać? Jedz je surowe z odrobiną oliwy lub gotuj krótko (cztery minuty) na chrupko.
Miód
Ma sporo witamin i składników mineralnych. Przede wszystkim da nam enzymy, które skutecznie niszczą bakterie i wirusy, a także uodporniają organizm na ich działanie.
Jak podawać? Najzdrowszy jest miód rozpuszczony w letniej przegotowanej wodzie o temperaturze nie wyższej niż 40°C.
Pigwa
Te bogate w witaminę C owoce nie nadają się do jedzenia na surowo, ponieważ są twarde i kwaśne. Ale dadzą wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor. A te są ważne dla odporności organizmu. Dadzą nam też polifenole - substancje o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym.
Jak przyrządzać? Cenne składniki ma syrop z owoców pigwy.
Kasza jaglana
Działa antywirusowo, zmniejsza też stan zapalny błon śluzowych. Ma właściwości wysuszające, dzięki czemu zmniejsza ilość wydzieliny zalegającej w zatokach i oskrzelach. Ponadto jest bogatym źródłem witamin z grupy B, które wspomagają nasz układ odpornościowy, biorąc udział w wytwarzaniu przeciwciał.
Jak przyrządzać? Opłucz, przelej wrzątkiem, gotuj na sypko ok. 20 min. Podawaj z siekaną natką, czerwoną papryką oraz z winegretem z czosnkiem.
Jajka
Są źródłem pełnowartościowego białka oraz żelaza, potrzebnego do funkcjonowania układu immunologicznego.
Jak jeść? Jajko na twardo jest ciężkostrawne, dlatego lepszy będzie omlet lub jajko na miękko.
Orzechy
Są źródłem cynku, selenu i żelaza, które zwiększają ilość przeciwciał i hamują namnażanie się chorobotwórczych drobnoustrojów.
Ile jeść? By poprawić odporność wystarczy zjeść garść orzechów dziennie.
Płatki owsiane
Owsiankę z ciepłym mlekiem lub jogurtem warto polecić osobom, które często zapadają na infekcje układu oddechowego, bo zawiera beta-glukany, które wzmacniają układ immunologiczny.
Zobacz także: