Dieta na zrastanie się złamań
Poznaj najważniejsze zasady diety.

Choć można by sądzić, że w przypadku złamanych kości najważniejsze jest dostarczanie w pożywieniu (oraz suplementacja) dużych ilości wapnia, wcale nie jest to zalecane. W fazie gojenia się złamań największą rolę odgrywa białko i właśnie o nie powinnaś zadbać w pierwszej kolejności. Drugim istotnym dla kości składnikiem odżywczym jest witamina K2, wpływająca na wiele procesów fizjologicznych. Potrzebujesz również witaminy D3, też ważnej dla kości.
Witamina D3Jest niezbędna w procesie gojenia się złamań i utrzymywania kości w dobrym stanie. Szukaj jej zwłaszcza w morskich rybach, np. śledziach czy łososiu.Witamina K1 i K2Obie są ważne dla kości. Najwięcej witaminy K1 zawierają liście jarmużu, zaś witaminę K2 znajdziesz w maśle oraz wątróbce (szukaj gęsiej).Dużo białkaDoskonałym źródłem aminokwasów stanowiących budulec białka są jajka, kurze oraz przepiórcze. Jedz często indyka i pręgę wołową obfitującą w kolagen.Wapń pod kontroląStosuj urozmaiconą dietę, obejmującą zwierzęce i roślinne źródła wapnia. Spożywaj zarówno produkty mleczne, migdały, pastę sezamową oraz kaszę jaglaną.34/2016 Na żywo