Dieta na zrastanie się złamań
Poznaj najważniejsze zasady diety.
Choć można by sądzić, że w przypadku złamanych kości najważniejsze jest dostarczanie w pożywieniu (oraz suplementacja) dużych ilości wapnia, wcale nie jest to zalecane. W fazie gojenia się złamań największą rolę odgrywa białko i właśnie o nie powinnaś zadbać w pierwszej kolejności. Drugim istotnym dla kości składnikiem odżywczym jest witamina K2, wpływająca na wiele procesów fizjologicznych. Potrzebujesz również witaminy D3, też ważnej dla kości.
Witamina D3
Jest niezbędna w procesie gojenia się złamań i utrzymywania kości w dobrym stanie. Szukaj jej zwłaszcza w morskich rybach, np. śledziach czy łososiu.
Witamina K1 i K2
Obie są ważne dla kości. Najwięcej witaminy K1 zawierają liście jarmużu, zaś witaminę K2 znajdziesz w maśle oraz wątróbce (szukaj gęsiej).
Dużo białka
Doskonałym źródłem aminokwasów stanowiących budulec białka są jajka, kurze oraz przepiórcze. Jedz często indyka i pręgę wołową obfitującą w kolagen.
Wapń pod kontrolą
Stosuj urozmaiconą dietę, obejmującą zwierzęce i roślinne źródła wapnia. Spożywaj zarówno produkty mleczne, migdały, pastę sezamową oraz kaszę jaglaną.
34/2016 Na żywo