Dieta niskowęglowodanowa

Najważniejsze zasady diety

Zrezygnuj ze spożywania ziemniaków, nie zaleca się też ciężkostrawnych roślin strączkowych
Zrezygnuj ze spożywania ziemniaków, nie zaleca się też ciężkostrawnych roślin strączkowych123RF/PICSEL

Z ostatnich badań dietetyków wynika, że to wcale nie tłuszcz najbardziej zagraża naszej sylwetce, a węglowodany. Nie należy jednak z nich rezygnować, lecz ograniczyć do około 130 g na dzień. Dietę niskowęglowodanową stosuj przez 21 dni. Pozwala ona na utratę 1 kilograma tygodniowo, a w początkowym okresie nawet 1,5-2 kg, ze względu na utratę wody. Tłuszcze roślinne i zwierzęce są dozwolone, jednak w niewielkich ilościach.

Bez węglowodanów prostych

Wystrzegaj się czekolady oraz wszelkich słodyczy, a ponadto cukru, miodu i słodkich owoców (możesz jeść banany). Niewskazane są soki owocowe i mleko.

Mięso tak, wędlina nie

Spożywaj chude mięso, najlepiej wołowinę, cielęcinę, piersi kurczaka i indyka. Unikaj natomiast wędlin, bo obfitują w niezdrowe składniki.

Zalecane produkty

Jedz kasze, głównie jaglaną i gryczaną. Do dań dosypuj ziarna amarantusa. Zalecane są również bataty. Sałatki przyrządzaj głównie na bazie warzyw liściastych.

Na indeksie

Zrezygnuj ze spożywania ziemniaków, nie zaleca się też ciężkostrawnych roślin strączkowych, np. soi, soczewicy, ciecierzycy, fasoli i grochu.

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas