Dieta odkwaszająca

Program wiosennej odnowy najlepiej zacząć od zmiany menu. Nasi eksperci radzą, jaką dietę wybrać. Na początek – odkwaszanie.

Kasza jaglana i warzywa na odkwaszenie organizmu
Kasza jaglana i warzywa na odkwaszenie organizmu123RF/PICSEL

Dla kogo?

Na odkwaszanie organizmu powinny zdecydować się osoby podatne na infekcje, odczuwające częste zmęczenie, narzekające na kłopoty ze skórą, osoby z wahaniami nastroju i depresją.

Zasady

Dieta powinna trwać co najmniej 4 tygodnie.

Dzienne menu powinno składać się w 20 proc. z produktów kwasotwórczych i 80 proc. z zasadotwórczych (o odczynie zbliżonym do pH krwi). Wbrew pozorom produkty zakwaszające wcale nie mają kwaśnego posmaku.

Z warzyw sięgaj przede wszystkim po kapustne (brokuły, kalafior, kapusta) i liściaste (szpinak, sałata, jarmuż, seler naciowy, zioła). Do diety warto też włączyć fasolkę szparagową, ogórka, awokado, oliwki, paprykę, pomidory, pestki dyni, nasiona słonecznika, migdały i orzechy.

Pij herbaty ziołowe, soki warzywno-owocowe i duże ilości wody.

Czego unikać?

Wyrzucić z menu cukier i słodycze, wieprzowinę, kawę, herbatę, napoje gazowane, mleko, sery i przetwory mleczne, wędliny, jaja, pieczywo, makarony.

Odstaw używki (alkohol i papierosy).

Kategorycznie zakazane są produkty wysoko przetworzone, np. chipsy, fast foody, przyprawy w płynie, kostki smakowe.

Placuszki jaglane
Placuszki jaglane123RF/PICSEL

Placuszki z kaszy jaglanej

Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 łyżeczka siemienia lnianego, 1/2 szklanki malin woda, 1 łyżka oliwy.

Kaszę wymieszaj z siemieniem i dodaj tyle wody, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzej oliwę i usmaż placuszki. Podawaj ze zmiksowanymi malinami.

Czas 20 minut, cena 2,50 zł

Zupa brokułowa
Zupa brokułowa123RF/PICSEL

Krem z brokułów

Składniki: 200 g brokułów świeżych lub mrożonych, 250 ml bulionu warzywnego, garść ziaren słonecznika.

Bulionem na bazie włoszczyzny zalej brokuły. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu około 20 minut.

Zdejmij z ognia, odczekaj kilka minut i zblenduj zupę. Podawaj z ziarnami słonecznika.

Czas 30 minut, cena 5 zł

Polędwica wołowa
Polędwica wołowa123RF/PICSEL

Polędwica wołowa

Składniki: 200 g polędwicy, 80 g komosy ryżowej, 2 buraki, 2 łyżki oleju bazylia, oregano.

Plastry polędwicy natrzyj olejem i pozostaw na ok. 20 minut w temperaturze pokojowej. Następnie rozgrzej olej na patelni i smaż po 3 minuty z każdej strony.

Ugotuj komosę. Buraki obierz i zetrzyj na tarce.

Czas 30 minut, cena 28 zł

Koktajl z awokado
Koktajl z awokado123RF/PICSEL

Koktajl z awokado

Składniki: 1/2 awokado, 1 gruszka, 1 pomarańcza, 2 garści jarmużu, 1/4 selera naciowego.

Awokado, gruszkę i pomarańczę obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Dodaj jarmuż i pokrojony seler. Zblenduj.

Czas 7 minut, cena 6 zł

Pieczony dorsz
Pieczony dorsz123RF/PICSEL

Pieczony dorsz z surówką

Składniki: 250 g fileta z dorsza, 1/3 kapusty pekińskiej, 1 marchewka, 1/2 jabłka, 1/2 cebuli, tymianek.

Filet umyj i osusz, posyp tymiankiem i ułóż na pergaminie. Włóż na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Posiekaj cebulę i kapustę, dodaj starte jabłko i marchewkę.

Czas 20 minut, cena 12,50 zł

Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas