Dieta odkwaszająca
Program wiosennej odnowy najlepiej zacząć od zmiany menu. Nasi eksperci radzą, jaką dietę wybrać. Na początek – odkwaszanie.
Dla kogo?
Na odkwaszanie organizmu powinny zdecydować się osoby podatne na infekcje, odczuwające częste zmęczenie, narzekające na kłopoty ze skórą, osoby z wahaniami nastroju i depresją.
Zasady
Dieta powinna trwać co najmniej 4 tygodnie.
Dzienne menu powinno składać się w 20 proc. z produktów kwasotwórczych i 80 proc. z zasadotwórczych (o odczynie zbliżonym do pH krwi). Wbrew pozorom produkty zakwaszające wcale nie mają kwaśnego posmaku.
Z warzyw sięgaj przede wszystkim po kapustne (brokuły, kalafior, kapusta) i liściaste (szpinak, sałata, jarmuż, seler naciowy, zioła). Do diety warto też włączyć fasolkę szparagową, ogórka, awokado, oliwki, paprykę, pomidory, pestki dyni, nasiona słonecznika, migdały i orzechy.
Pij herbaty ziołowe, soki warzywno-owocowe i duże ilości wody.
Czego unikać?
Wyrzucić z menu cukier i słodycze, wieprzowinę, kawę, herbatę, napoje gazowane, mleko, sery i przetwory mleczne, wędliny, jaja, pieczywo, makarony.
Odstaw używki (alkohol i papierosy).
Kategorycznie zakazane są produkty wysoko przetworzone, np. chipsy, fast foody, przyprawy w płynie, kostki smakowe.
Placuszki z kaszy jaglanej
Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 łyżeczka siemienia lnianego, 1/2 szklanki malin woda, 1 łyżka oliwy.
Kaszę wymieszaj z siemieniem i dodaj tyle wody, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzej oliwę i usmaż placuszki. Podawaj ze zmiksowanymi malinami.
Czas 20 minut, cena 2,50 zł
Krem z brokułów
Składniki: 200 g brokułów świeżych lub mrożonych, 250 ml bulionu warzywnego, garść ziaren słonecznika.
Bulionem na bazie włoszczyzny zalej brokuły. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu około 20 minut.
Zdejmij z ognia, odczekaj kilka minut i zblenduj zupę. Podawaj z ziarnami słonecznika.
Czas 30 minut, cena 5 zł
Polędwica wołowa
Składniki: 200 g polędwicy, 80 g komosy ryżowej, 2 buraki, 2 łyżki oleju bazylia, oregano.
Plastry polędwicy natrzyj olejem i pozostaw na ok. 20 minut w temperaturze pokojowej. Następnie rozgrzej olej na patelni i smaż po 3 minuty z każdej strony.
Ugotuj komosę. Buraki obierz i zetrzyj na tarce.
Czas 30 minut, cena 28 zł
Koktajl z awokado
Składniki: 1/2 awokado, 1 gruszka, 1 pomarańcza, 2 garści jarmużu, 1/4 selera naciowego.
Awokado, gruszkę i pomarańczę obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Dodaj jarmuż i pokrojony seler. Zblenduj.
Czas 7 minut, cena 6 zł
Pieczony dorsz z surówką
Składniki: 250 g fileta z dorsza, 1/3 kapusty pekińskiej, 1 marchewka, 1/2 jabłka, 1/2 cebuli, tymianek.
Filet umyj i osusz, posyp tymiankiem i ułóż na pergaminie. Włóż na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Posiekaj cebulę i kapustę, dodaj starte jabłko i marchewkę.
Czas 20 minut, cena 12,50 zł