Dieta przeciw grypie
Zamiast obciążać wątrobę dodatkową porcją tabletek, zadbaj, by Twoje potrawy zawierały dużo cynku, żelaza, kwasów omega-3, przeciwutleniacze i probiotyki. Nigdy nie wychodź bez śniadania! Dostarczając organizmowi sporo pełnowartościowego białka, dajesz mu narzędzia do walki z atakującymi go wirusami i drobnoustrojami. Pamiętaj też, by od rana do późnego wieczora pić dużo wody zmineralizowanej wzbogaconej wapniem, magnezem i cynkiem.
1. Przeciwutleniacze
To silna broń chroniąca przed infekcjami i stanami zapalnymi w organizmie. Najwięcej tych związków zawierają świeże warzywa (papryka, jarmuż) i owoce
2. Gdzie dużo cynku
Jest niezbędny dla sprawnej pracy układu odpornościowego. Znajdziesz go w wątróbce cielęcej, pestkach dyni, fasoli i grochu, serze Ementaler i owocach morza.
3. Kawa tak, ale...
Nadmiar kawy odwadnia organizm, pij więc ją z umiarem, w ma- łych porcjach. Jeśli słodzisz małą czarną, polub odżywczy syrop z agawy, zalecany przez dietetyków.
4. Probiotyki
Zwalczają szkodliwe bakterie, podnoszą odporność. Najwięcej ich mają jogurty bio i kefiry, kiszona kapusta i ogórki, żur, a także kwasy: buraczany i chlebowy.