Dieta śródziemnomorska wzmocni twoje serce
Dieta korzystnie wpływa na układ krwionośny, poprawia kondycję żył i znacznie zmniejsza poziom trójglicerydów.

Z badań wynika, że mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego mają najniższą w Europie zachorowalność na choroby układu krążenia. W tętnicach przeciętnego 65-letniego Greka jest mniej blaszki miażdżycowej niż u... 25-letniego Polaka.
Co nam tak szkodzi? Jemy za dużo tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, mięsa, a za mało warzyw, owoców i ryb. Jeśli chcemy mieć zdrowe serce - odwróćmy proporcje.
Poznaj zasady
Produkty zalecane w diecie śródziemnomorskiej to:
Owoce i warzywa: powinny znaleźć się w każdym z twoich pięciu posiłków. Są źródłem błonnika i witamin.
Ryby: spożywaj je 3-4 razy w tygodniu. Są bogate w NNKT, które obniżają ciśnienie, poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych. Ryby piecz w folii aluminiowej, gotuj na parze, grilluj z ziołami. A co z mięsem? Wystarczy 1-2 razy w tygodniu (chude, drobiowe).
Rośliny strączkowe, ryż, makaron: są źródłem białka, soli mineralnych i błonnika. Są jednak kaloryczne, więc porcje nie powinny być zbyt obfite (pół jednorazowego woreczka kaszy, 100-gramowa "wiązka" suchego spaghetti). Jedz je bez tłustych sosów, za to z warzywami.
Ciemne pieczywo: jest bogate w błonnik i minerały.
Orzechy, migdały: zawierają NNKT, które chronią serce. Mają sporo witamin (np. E, która zmniejsza zagrożenie chorobą wieńcową).

Ogranicz:
Mięso. Czerwone i tłuste białe (nie jedz np. skórki z udka kurczaka), tłuste wędliny.
Białe pieczywo. Zawiera zbyt dużo soli i cukru, jest ubogie w błonnik i minerały.
Słodycze. Są bardzo kaloryczne, a ich wartość odżywcza jest minimalna.
Zrezygnuj z pełnego mleka i tłustych żółtych serów.
Przykładowe menu
I śniadanie: 2 kromki razowca, cienko posmarowanego masłem, 2 plastry szynki z indyka (lub wędzonego łososia), 100 g sałatki z ogórka, rzodkiewki i szczypiorku; albo: 2 kromki razowca z pastą z twarogu i makreli, strąk słodkiej papryki.
II śniadanie: mały (150 g) jogurt naturalny z pokrojonym w plasterki bananem; albo: miseczka sałatki owocowej posypana orzechami włoskimi.
Obiad: talerz zupy kalafiorowej zmiksowanej na krem z łyżeczką oliwy, posypanej natką pietruszki, 100 g dorsza pieczonego w folii, 3 łyżki purée z ziemniaków, kilka liści sałaty pokropionej oliwą i sokiem z cytryny; albo: spaghetti (100 g) al dente z sosem pomidorowym.
Podwieczorek: jabłko/gruszka lub szklanka owoców sezonowych; albo: szklanka świeżo wyciskanego soku z warzyw.
Kolacja: 200 g sałatki z pomidora, ogórka, fety, oliwek, sałaty z oliwą, 2 kawałki chrupkiego pieczywa; albo: sałatka z tuńczyka, papryki, kukurydzy i kromka razowca.