Dieta wspomagająca mózg
Zalecana dla chorych na alzheimera, parkinsona czy SM dieta niskowęglowodanowa pobudza uwalnianie ketonów o korzystnym wpływie na mózg.
Tę 2-miesięczną dietę mogą też wdrożyć osoby mające problemy z pamięcią. Pierwsze efekty po 3 tygodniach.
1. Ważna zasada - dużo białka
Jego częste spożywanie jest kluczowe dla powodzenia diety. Włącz do niej więcej ryb i chudego mięsa (zwłaszcza wołowinę i cielęcinę), a ponadto drób, jajka, żółty ser.
2. Jakie węglowodany
Dostarczaj głównie z produktów roślinnych. Jedz fasolę, groch, cebulę, brukselkę. W węglowodany obfitują też kalafior, cukinia, pomidor, papryka, brokuł i marchew.
3. Owoce tak, ale...
Zalecane są jedynie niewielkie ich ilości, spożywane tylko przed południem. Wybieraj dojrzałe jabłka, grejpfruty, truskawki, mandarynki i pomarańcze.
4. Jadłospis na 1 dzień
Śniadanie: 2 jajka sadzone, pomidor; II śniadanie: tarte jabłko i 2 marchewki; obiad: stek wołowy, sałata; kolacja: grillowana ryba z fasolą i papryką z 2 łyżkami oleju.