Dla kogo dobre bakterie?

​Stosujemy je zazwyczaj w czasie kuracji antybiotykowej. Ale czy tylko wtedy warto pamiętać o dostarczaniu ich organizmowi?

Są w kiszonej kapuście i ogórkach oraz fermentowanych produktach mlecznych: jogurcie, kefirze, zsiadłym mleku, maślance.
Są w kiszonej kapuście i ogórkach oraz fermentowanych produktach mlecznych: jogurcie, kefirze, zsiadłym mleku, maślance.123RF/PICSEL

Naukowcy są dziś pewni, że dobre bakterie zasiedlające nasze jelita, odgrywają ważną rolę w leczeniu stanów lękowych i depresji, a także alergii pokarmowych. Dobre bakterie ponadto usuwają z organizmu toksyny i chronią przed grzybicami.

Najprościej jest przyjmować suplementy diety w postaci kapsułek, ale znacznie korzystniej - z codziennym pożywieniem.

Są w kiszonej kapuście i ogórkach oraz fermentowanych produktach mlecznych: jogurcie, kefirze, zsiadłym mleku, maślance. Zsiadłe mleko poleca się zwłaszcza kobietom w okresie i po menopauzie, ponieważ chroni przed osteoporozą (pod względem wartości odżywczych nie odbiega od zwykłego mleka, a więc jest źródłem wapnia), wystarczy szklanka dziennie.

Jeśli nie możesz pić kefiru lub jogurtu, po kiszonej kapuście masz wzdęcia, a ogórki kiszone ci nie smakują, przyjmuj probiotyki w postaci suplementu diety. Ważne przy tym jest, aby brać je codziennie przez miesiąc-dwa. W przeciwnym razie flora bakteryjna jelit się nie odbuduje. Po 6-8 tygodniach można zrobić przerwę, po czym kurację znów należy stosować kolejne 2 miesiące.

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas