Dla zajętych – dieta bakaliowa

Potrzebujesz wzmocnienia, a nie masz czasu gotować zdrowych obiadów i kolacji? Noś przy sobie pudełko z miksem bakalii, a już po kilku tygodniach odczujesz ich wzmacniającą moc. Pamiętaj tylko o myciu rodzynek czy migdałów (by usunąć związki siarki).​

Bakalie są bogate w magnez, miedź i żelazo
Bakalie są bogate w magnez, miedź i żelazo123RF/PICSEL

Suszona żurawina

Zawierają mnóstwo witaminy C, chronią przed zapaleniem pęcherza. Unikaj jednak ciemnych, mocno wysuszonych, stanowiących wytłoki z produkcji konfitur.

Migdały

Dietetycy właśnie im przypisują najwięcej walorów zdrowotnych. Są bogate w magnez, miedź i żelazo. Możesz je miksować, by uzyskać pyszne "mleczko" do kawy.

Morele, daktyle, figi, śliwki

Kilka sztuk zastąpi drugie śniadanie czy podwieczorek. Najwięcej witaminy A mają morele, a wapnia - daktyle. Jeśli nie chcesz utyć, wybieraj najmniej kaloryczne śliwki.

Gdzie bakalie bez siarki?

Do produkcji suszonych owoców używa się substancji zawierających szkodliwą siarkę. Nie mają jej owoce, których opakowania opatrzone są znakami eko i bio.

38/2014 Na Żywo

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas