Reklama

Dlaczego warto jeść kasze?

Była podstawą kuchni staropolskiej. Dziś też staje się zdrowym składnikiem wielu potraw. I bardzo dobrze, bo kasze to fundament zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety.

Kasze to podstawa zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety. Dzięki swoim wartościom odżywczym dostarczają wielu niezbędnych składników mineralnych oraz witamin. Regularne spożywanie kasz może w znacznej mierze chronić przed nadwagą i otyłością oraz uciążliwymi zaparciami.

Warto jednak pamiętać, że im mniej oczyszczona i rozdrobniona, tym lepsza. Najmniej cenne są kasze drobne - kuskus i manna oraz płatki.

1. Która kasza jest najzdrowsza?

Szczególnie regularnie warto jadać kaszę gryczaną, najlepiej niepaloną o czterokrotnie większej zawartości przeciwutleniaczy niż w kaszy palonej. Kasza gryczana polecana jest osobom mającym nadciśnienie, choroby serca i choroby układu krążenia. Dzięki rutynie wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiegając powstawaniu żylaków i pajączków. Spowalnia proces starzenia się oraz wspomaga odporność organizmu.

Reklama

2. Co to jest bulgur i komosa?

Jakiś czas temu na półkach sklepowych pojawiły się nazwy, które nie dla wszystkich są jasne. Bulgur to kasza z pszenicy durum, jedna z najstarszych wytworzonych przez ludzi. Jest bardzo popularna na Bliskim Wschodzie. Ponieważ wytwarza się ją z pszenicy, nie nadaje się dla osób na diecie bezglutenowej, ale jest świetna dla wegetarian.

Komosa ryżowa, zwana także quinoą, to tzw. pseudozboże, czyli jedna z roślin wytwarzających nasiona bogate w skrobię, lecz nie będących zbożem. Bywa nazywana ryżem peruwiańskim lub złotym ziarnem Inków. W 100 g zawiera najwięcej składników odżywczych spośród wszystkich produktów spożywczych - jest jednym z ważnych elementów diety astronautów NASA odbywających długotrwałe loty. Komosa jest bogata w białko, witaminy i minerały. Jest źródłem lizyny, czyli budulca mięśni oraz układu kostnego, tłuszczów omega-3 i przeciwutleniaczy. Komosę przygotowuje się podobnie jak inne kasze.

3. Kasze a odchudzanie

Zawierają błonnik, który, pęczniejąc w żołądku, na dłużej daje uczucie sytości. Dzięki niemu wspomagają też kłopoty z trawieniem oraz przeciwdziałają problemom z zaparciami. Poza tym należą do produktów o niskim indeksie glikemicznym, nie powodują gwałtownych skoków insuliny i nie wywołują ataków wilczego głodu. Jeśli nie połączysz ich z tłustymi sosami i dodatkami, będą twoim sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami. Warto spróbować.

IK

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy