Dlaczego warto jeść kurczaki?
Zalety włączenia do diety jednego z najzdrowszych mięs.
1. Mięso z kurczaka ma wysoką wartość odżywczą. Dostarcza duże ilości witamin - szczególnie ważnych zwłaszcza dla układu nerwowego witamin z grupy B (niacyny, ryboflawiny, pirodoksyny) oraz składników mineralnych, takich jak cynk, żelazo oraz potas.
2. Kurczaki zawierają mało tłuszczu, w tym, co szczególnie istotne, mało nasyconych kwasów tłuszczowych. Dominują nienasycone kwasy tłuszczowe należące do grupy NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych), które korzystnie wpływają na pracę układu krążenia.
3. Są niskokaloryczne. Porcja (100 g) piersi kurczaka bez skórki dostarcza ok. 100 kcal, ud (bez skórki) ok. 130 kcal, a tuszki ok. 160 kcal. Dla porównania, taka sama ilość wieprzowiny to średnio ok. 260 kcal, natomiast wartość kaloryczna wołowiny waha się od 110 kcal (polędwica) do 220 kcal (szponder), niejednokrotnie osiągając wartości jeszcze wyższe.
4. Mają wysoką zawartość pełnowartościowego białka, dostarczającego kompletu niezbędnych dla organizmu aminokwasów, w tym także tzw. egzogennych, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
5. Są lekkostrawne. Zalecane są w diecie osób o delikatnym przewodzie pokarmowym tj. dzieci oraz osób starszych czy mających problemy zdrowotne.
6. Zjedzenie 100 g fileta z piersi kurczaka pokrywa zapotrzebowanie na witaminę PP (niacynę) niemal w 90 proc. Witamina ta wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego - jej brak może przyczynić się do rozwoju problemów z zasypianiem, stanów lękowych, a nawet depresji.
Jest także ważna dla zachowania zdrowego wyglądu skóry, chroniąc ją przed szorstkością, przebarwieniami czy skłonnością do pękania. Uczestniczy również w przemianach składników odżywczych i usuwaniu z tętnic nadmiaru cholesterolu.
7. Udko z kurczaka dostarcza dużych ilości wit. B2 i cynku. Zjedzenie porcji udka (100 g produktu bez skórki) pokrywa zapotrzebowanie organizmu na witaminę B2 w ponad 20 proc., zaś na cynk w ok. 18 proc. Wit. B2 ma duże znaczenie m.in. dla prawidłowej pracy układu nerwowego oraz funkcjonowania oka (brak tej witaminy powoduje łzawienie i zapalenie tęczówki, a także pojawienie się zmian skórnych).
Cynk natomiast ma duże znaczenie dla pracy układu odpornościowego, płciowego oraz dla zachowania ładnego wyglądu skóry. Brak dostatecznej ilości cynku w diecie może powodować obniżenie odporności, wypadanie włosów, a także problemy z płodnością.
Jak mądrze wybrać?
Uważnie czytaj etykiety. Aby otrzymać mięso wysokiej jakości o wyjątkowej strukturze włókien mięśniowych i niezwykłej dojrzałości smaku, kurczak musi być karmiony odpowiednio dobraną paszą (roślinną bez GMO, złożoną ze zbóż i słonecznika) i mieć zapewnione specjalne warunki chowu (np. w małych gospodarstwach rodzinnych, biegający po zagrodzie, na świeżym powietrzu).
Skrzydełko czy udko?
Pierś ma najwięcej białka (21,5 g w 100 g mięsa), wit. z grupy B (PP i B6) oraz potasu, który chroni przed zatrzymywaniem wody w organizmie. Skrzydełko jest szczególnie bogate w dobrze przyswajalne żelazo hemowe i ważny dla prawidłowego widzenia retinol. Tuszka zawiera duże ilości żelaza i cynku. Udo (bez skórki) ma dużo cynku i ryboflawiny.