Reklama

Reklama

Dlaczego warto jeść orzechy?

Jedzenie orzechów ma same zalety: obniżają poziom cholesterolu, pomagają sercu, chronią przed cukrzycą, sprzyjają walce z nowotworami, przeciwdziałają przyswajaniu tłuszczu, a tym samym zaspokajają głód - w rezultacie pozwalają nam zrzucić zbędne kilogramy.

Które orzechy są najbardziej wskazane? Np. orzechy pekan i migdały. Zawarte w nich wielonasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL, a jadnonasycone kwasy tłuszczowe podnoszą poziom "dobrego" HDL. Badania wykazały, że im więcej zjadamy migdałów, tym mamy niższy poziom złego" cholesterolu, a wyższy "dobrego".

Jedzenie 37 gramów migdałów dziennie obniżyło u badanych poziom "złego" cholesterolu o 4,4 proc., a jedzenie 73 gramów dziennie o 9,4 procent. Osoby, które codziennie jadły garść orzechów pekan, obniżyły poziom cholesterolu o 11,3 proc.

Reklama

Orzeszki ziemne i orzechy włoskie pomagając w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL (który powoduje osadzanie się płytek miażdżycowych na ścianach tętnic i twardnienie tętnic), chronią serce. Mężczyźni, którzy jedli orzechy co najmniej dwa razy w tygodniu, mieli o 47 proc. niższe ryzyko nagłej śmierci z powodu choroby serca, a o 30 proc. mniejsze ryzyko śmierć na skutek choroby wieńcowej niż osoby, które orzechów nie jadły.

Kobiety  jedząc co najmniej 140 gramów orzechów tygodniowo, miały o 35 proc. mniejsze ryzyko zawału serca niż te, która jadły ich mniej niż 28 gramów miesięcznie.

Jedzenie orzechów ziemnych i włoskich jest związane ze zmniejszeniem u kobiet ryzyka zachorowania na cukrzycę. Panie, które jadły orzechy co najmniej pięć razy w tygodniu, zmniejszały to ryzyko o ok. 30 proc., a regularne jedzące masła orzechowe, o blisko 20 procent.

Orzechy włoskie, brazylijskie i pekan mogą spowolnić rozwój niektórych komórek nowotworowych i pomagają wymiatać wolne rodniki, które mogą być przyczyną nowotworów.

Wreszcie orzechy nerkowca, makadamia, brazylijskie, pekan, włoskie i migdały zawierają błonnik i inne składniki odżywcze przeciwdziałające przyswajaniu tłuszczu. Zaspokajają głód, dając poczucie sytości. Tym samym więc pomagają zmniejszyć wielkość i ilość posiłków. Nasza sylwetka będzie coraz bardzie szczupła i zgrabna.

Więcej porad:

Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta

Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez wiele lat?


MWMedia
Dowiedz się więcej na temat: orzech

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje