Dobre tłuszcze
Nie bój się ich - są niezbędne dla zdrowia! Sprawdź, pod jaką postacią powinny znaleźć się w twojej diecie.
Oliwa - dzięki zawartości jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, D, E i K obniża poziom złego cholesterolu i zapobiega występowaniu chorób układu sercowo-naczyniowego. Wybieraj typ extra virgin.
Olej rzepakowy - wraca do łask dzięki odmianom rzepaku, które nie zawierają szkodliwego kwasu erukowego. Ma optymalne dla zdrowia proporcje kwasów omega: na dwie części omega-6 przypada jedna część omega-3.
Olej kokosowy - pobudza przemianę materii i wspomaga utratę wagi. Występują w nim kwasy laurynowy i kaprylowy o działaniu bakteriobójczym i wirusobójczym. Zawiera też antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki. To najlepszy olej do długiego smażenia.
Olej lniany - jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, -6 i -9 oraz witaminy E. Wyróżniają go lignany - substancje o właściwościach antynowotworowych, antybakteryjnych i antywirusowych.
Olej z pestek winogron - zawiera flawonoidy, resweratrol, witaminy A i B6 oraz lecytynę. Reguluje stosunek złego i dobrego cholesterolu w organizmie, chroni przed chorobami serca. Dzięki witaminie E jest skuteczny w profilaktyce starzenia.
Tran, czyli olej z wątroby dorsza - podnosi odporność organizmu i korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację. Wszystko to dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 i -6 oraz witamin A i D.
Masło - zawiera duże ilości witaminy A, D i E, karotenoidy, kwas foliowy, lecytynę i pierwiastki, m.in. chrom, selen, jod, cynk, potas. Jest bogate w cholesterol, dlatego spożywaj je w umiarkowanych ilościach.
SHOW 2/2015