Doceń moc kwasów omega-3
Nie tylko zadbają o właściwy skład łez i nawilżą gałkę oczną, ale także ochronią siatkówkę przed skutkami starzenia, poprawią ukrwienie nerwu wzrokowego i zapobiegną zwyrodnieniu plamki żółtej.
Dziennie potrzebujesz ok. 15 mg kwasów omega-3. Taką dawkę zapewni ci: porcja ryby dwa razy w tygodniu. Najwięcej omega-3 jest w tłustych rybach morskich z zimnych wód: śledziu, dorszu, makreli, sardynkach, halibucie i łososiu.
Bogaty jest w nie także słodkowodny pstrąg. Do przyrządzania ryb, np. śledzia, używaj olejów o właściwej proporcji kwasów omega-3 do omega-6, ponieważ nadmiar tych drugich utrudnia przyswajanie kwasów omega-3 z ryb. Najlepsze będą więc: olej rzepakowy, lniany i oliwa z oliwek.
Pół awokado 3-4 razy w tygodniu. Oprócz kwasów omega-3 zawiera kwas omega-9, który łagodzi stany zapalne w organizmie. Awokado jest też bogate w ważne dla oczu witaminy E, A, oraz luteinę, zeaksantynę i potas, który reguluje ciśnienie krwi, także w oku.
Łyżeczkę masła dziennie (bez dodatku oleju). Jest bogate w niezbędne dla oczu witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K. Masłem smaruj pełnoziarniste pieczywo, ponieważ ma dużo błonnika, który oczyszcza organizm z toksyn. Garść migdałów lub orzechów pistacjowych dziennie. Mają nie tylko sporo kwasów omega-3, ale także dużo witaminy E oraz luteinę i zeaksantynę. Zadbają więc zarówno o nawilżenie gałek ocznych, jak i o ostrość wzroku.
Dwie łyżki nasion lnu dziennie, ponieważ są bogate w lignany - związki zaliczane do fitoestrogenów, które działają odmładzająco na cały organizm, także na oczy. Siemię lniane możesz dodawać do płatków śniadaniowych, wypieków lub jeść zalane wrzącą wodą (łyżka na szklankę wody).
Cenne składniki organizm szybciej przyswoi ze zmielonych ziaren. Pamiętaj tylko, aby je rozdrobnić (np. w młynku do kawy) krótko przed zjedzeniem.
Zobacz także: