Dojrzałe banany

Im bardziej dojrzały banan, tym ma więcej substancji, która pomaga zwalczać komórki nowotworowe.

Nie bój się takich bananów. Nie są zepsute
Nie bój się takich bananów. Nie są zepsute123RF/PICSEL

Badania dowiodły, że bardzo żółte banany i te z czarnymi plamkami wydzielają substancję zwaną TNF, która ma zdolność zwalczania komórek nowotworowych.

Poza tym, im bardziej dojrzałe banany, tym 8-krotnie większa ich skuteczność w poprawianiu odporności organizmu. W miarę dojrzewania skrobia w nich zawarta zamienia się we fruktozę i glukozę, wtedy owoce te są najłatwiejsze do strawienia.

Niestety, banan jest najbardziej kalorycznym owocem (100 g=90 kcal). Należy jeść je z umiarem, ale nie unikać, gdyż zawierają m.in. cenny potas.

Jeśli jednak jesteś cukrzykiem, sięgaj po zielonkawe owoce.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas