Energia, detoks, szczupła talia
Odchudzające działanie błonnika jest znane, jednak ma on także inne zalety.
Oczyszcza jelita z substancji szkodliwych, pomaga zwalczyć zaparcia, zmniejsza wchłanianie tłuszczów. Dieta wysokobłonnikowa nie jest zalecana osobom z syndromem jelita drażliwego, zapaleniem żołądka czy skłonnością do biegunek.
1. Garść otrąb każdego dnia
Możesz spożywać otręby owsiane, pszenne, żytnie, np. zalewane mlekiem. Doskonałym źródłem błonnika jest również chleb i bułeczki z pełnego przemiału.
2. Strączki - twoi sojusznicy
Wysokobłonnikowe rośliny strączkowe pałaszuj w niewielkich ilościach, jednak staraj się jadać je codziennie. Polub zwłaszcza czerwoną soczewicę, fasolkę mung i soję.
3. Szpinak i spółka
Szpinak ma mnóstwo błonnika, można przyrządzać z niego pyszne sałatki, np. z sosem miodowo-balsamicznym. Wkładaj też listki do kanapek.
4. Pamiętaj o napojach
Gdy spożywasz dużo błonnika, powinnaś wypijać ponad dwa litry płynów dziennie, głównie wodę niegazowaną z sokiem z cytryny. Popijaj również herbatę i kawę zbożową.