Galaretka kolagenowa

Dawniej była bardzo popularna. Warto do niej wrócić.

Ich wygląd nie zachęca do jedzenia, jednak warto się przełamać. Są bardzo zdrowe
Ich wygląd nie zachęca do jedzenia, jednak warto się przełamać. Są bardzo zdrowe123RF/PICSEL

Kilogram kurzych łapek umyj i natrzyj solą. Włóż do wrzątku na 3 minuty, a po ostudzeniu obierz z żółtych błon i usuń pazury. Zalej wodą i gotuj 2-3 godziny na wolnym ogniu aż mięso zacznie odchodzić od kości.

Na 20 minut przed końcem gotowania dodaj włoszczyznę: jedną marchewkę, korzeń pietruszki, ćwiartkę selera i 1/3 niedużego pora. Wywar przecedź przez sito, wyrzuć kości, a samo mięso wrzuć do wywaru. Zagotuj odparowując większość wody i zbierając nadmiar tłuszczu. Przelej do małych pojemniczków, np. po małych opakowaniach jogurtów lub lodów, i wstaw do lodówki na całą noc.

Przy kłopotach ze stawami jedz kubek takiej galaretki skropionej sokiem z cytryny codziennie przez dwa tygodnie. Kurację powtarzaj co dwa miesiące.

Zobacz także:

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas