Galaretka kolagenowa
Dawniej była bardzo popularna. Warto do niej wrócić.
Kilogram kurzych łapek umyj i natrzyj solą. Włóż do wrzątku na 3 minuty, a po ostudzeniu obierz z żółtych błon i usuń pazury. Zalej wodą i gotuj 2-3 godziny na wolnym ogniu aż mięso zacznie odchodzić od kości.
Na 20 minut przed końcem gotowania dodaj włoszczyznę: jedną marchewkę, korzeń pietruszki, ćwiartkę selera i 1/3 niedużego pora. Wywar przecedź przez sito, wyrzuć kości, a samo mięso wrzuć do wywaru. Zagotuj odparowując większość wody i zbierając nadmiar tłuszczu. Przelej do małych pojemniczków, np. po małych opakowaniach jogurtów lub lodów, i wstaw do lodówki na całą noc.
Przy kłopotach ze stawami jedz kubek takiej galaretki skropionej sokiem z cytryny codziennie przez dwa tygodnie. Kurację powtarzaj co dwa miesiące.
Zobacz także: