Gdy brakuje witaminy B12
Niepokojące zawroty głowy, senność, zły nastrój to objawy niedoboru witaminy B12.
Jak się to objawia?
Witamina B12 zwana również kobalaminą lub czerwoną witaminą, to substancja biorąca udział w przemianach węglowodanów, tłuszczów i białek w wielu narządach. Jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, pokarmowego i krwiotwórczego. Kobalamina odgrywa istotną rolę w procesie wytwarzania czerwonych krwinek. Najczęstszym i najwcześniej pojawiającym się sygnałem nieprawidłowości jest niedokrwistość, zwana makrocytarną właśnie ze względu na zwiększoną objętość krwinki czerwonej. Możemy ją rozpoznać po nadmiernej bladości skóry i błon śluzowych (np. spojówek), częstym uczuciu zmęczenia, powtarzających się zawrotach głowy i owrzodzeniach w kącikach ust, tzw. zajadach. Badania pod kątem niedoboru witaminy B12 zaleca się również pacjentom, którzy skarżą się na:
objawy neurologiczne, takie jak mrowienie dłoni i stóp, zaburzenia chodzenia lub widzenia;
problemy psychiczne – zaburzenia pamięci, stany depresyjne, kłopoty z koncentracją;
nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu pokarmowego, np. utrata smaku i apetytu, pieczenie języka, chudnięcie, nudności, biegunki lub zaparcia.
Ponieważ wymienione symptomy mogą oznaczać wiele schorzeń, łatwo przeoczyć prawdziwy powód. Dla właściwej diagnozy niezbędne jest wykonanie analiz. Do laboratorium trzeba zgłosić się na czczo. Norma to 148-740 pg/ml witaminy B12 w osoczu, o jej niedoborze mówimy przy wartości niższej niż 89 pg/ml. Zwykle bada się jednocześnie poziom kwasu foliowego, ponieważ często stwierdza się niedobór obydwu tych substancji.
Gdzie jej szukać?
Najbogatszym źródłem witaminy B12 są: wątroby zwierzęce, ryby, czerwone mięso;
Występuje także w serach dojrzewających, piersiach kurczaka, mleku i jego przetworach oraz w jajkach;
Dużą ilość czerwonej witaminy znajdziesz także w drożdżach spożywczych.
Główni winowajcy
Jakie mogą być przyczyny niedoboru witaminy B12? Występuje ona głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, dlatego ten problem dotyczy najczęściej osób będących na diecie wegetariańskiej. Ale nie tylko. Równie często ta przypadłość występuje u ludzi starszych oraz tych, którzy cierpią na zaburzenia wchłaniania w jelitach. Problemy mogą być wywołane również celiaklią lub obecnością pasożytów. Bardzo często niski poziom czerwonej witaminy może być konsekwencją choroby alkoholowej, niedoboru czynnika Castle’a (substancji odpowiedzialnej za wchłanianie witaminy B12) zaburzeń flory bakteryjnej jelit oraz stosowania niektórych leków (np. przeciwpadaczkowych czy przeciwnowotworowych).
Leczenie
Uzupełnianie niedoboru witaminy B12 trzeba rozpocząć natychmiast. Im wcześniej to zrobimy, tym większa szansa na całkowite wyleczenie i uniknięcie poważniejszych komplikacji. Zwłaszcza tych, dotyczących funkcjonowania układu neurologicznego. Standardowo zaleca się:
suplementację w postaci zastrzyków domięśniowych, jeśli niedobór jest znaczny;
kontynuację zastrzyków w niektórych schorzeniach np. w zespołach złego wchłaniania czy niedoborze czynnika Castle’a. Terapia trwa zazwyczaj do ustąpienia objawów świadczących o niedoborze kobalaminy;
preparaty w postaci tabletek – wystarczą w przypadku niedoborów tej substancji w diecie.
Dzienna dawka witaminy B12 dla zdrowego dorosłego wynosi 2,4 mikrogramy. Suplementy kobalaminy powinny przyjmować osoby po 60. roku życia. Spadek jakości wydzielanego soku żołądkowego utrudnia przyswajania tej substancji z pożywienia.
Zobacz także: