Gdy masz zbyt wrażliwe jelita
Pomoże dieta oraz regularne posiłki spożywane w spokoju.
Bóle brzucha, naprzemienne, biegunki i zaparcia, wzdęcia nasilające się przed ważnym egzaminem lub rozmową z szefem... Nadwrażliwe jelita potrafią uprzykrzyć życie. Ale można temu zaradzić.
Nadwrażliwość jelit to jedna z najczęstszych dolegliwości gastrycznych. Zwykle cierpią na nią osoby zabiegane, żyjące w stresie. Jelita się buntują, gdy brakuje nam czasu na relaks, jemy byle co i byle jak. Część chorych uskarża się wówczas na uporczywe biegunki i bóle brzucha lub na zaparcia i wzdęcia. Dolegliwości nie ustępują ani w nocy, ani podczas urlopu. Wtedy trzeba zmienić podejście do odżywiania.
Zaleca się jeść 4-5 niewielkich posiłków dziennie. Należy jeść je w spokoju, bez pośpiechu i na siedząco. Najlepiej o stałych porach.
Bardzo ważnym zaleceniem dla osób z jelitem drażliwym jest regularne jedzenie. Oprócz obowiązkowego śniadania, koniecznie należy pamiętać o ciepłym obiedzie. Najlepsze będą łagodne w smaku, nietłuste zupy, np. krupnik, ziemniaczana, koperkowa, pomidorowa czy ogórkowa. Stanowią one porcję płynu niezbędnego przy biegunkach i zaparciach. Delikatne jarzynowe zupy z dodatkiem grzanek sycą, dodają energii i są zazwyczaj dobrze tolerowane. Przy kłopotach z biegunkami zupy warto zmiksować, a przy wzdęciach unikać dodatku brokułów, kalafiora, brukselki oraz kapusty - wszystkie one sprzyjają powstawaniu gazów.
Wskazane jest gotowanie w wodzie i na parze oraz pieczenie w folii i duszenie, ale bez dodatku tłuszczu. Warto używać łagodnych przypraw: soku z cytryny, świeżej melisy, koperku, pietruszki, majeranku, cynamonu, goździków, wanilii, bazylii, estragonu, ziół prowansalskich, tymianku, kminku i anyżku.
Codziennie należy pić co najmniej 1,5-2 l płynów. Zapobiega to odwodnieniu przy biegunkach, a także pomaga przy zaparciach. Najlepsze są niegazowane wody mineralne, zielona herbata oraz herbatki ziołowe, które dodatkowo wspierają trawienie.
Trzeba natomiast zrezygnować ze smażenia, duszenia z dużą ilością tłuszczu, grillowania oraz pieczenia z dodatkiem tłuszczu. Na czarnej liście są również napoje alkoholowe, słodkie napoje gazowane, a także mocna kawa i herbata, które mogą nasilać dolegliwości jelitowe.
Włącz je do menu
Buraki są doskonale tolerowane i na surowo (np. w postaci surówek lub soku), i po upieczeniu lub gotowaniu.
Marchew surowa działa rozwalniająco, gotowana - zapierająco - ściąga wodę z jelit łagodząc objawy biegunek.
Jogurt naturalny zastępuje mleko, które może nasilać dolegliwości przy biegunkach. Zaś jogurt jest lekkostrawny i dobrze tolerowany zarówno przy biegunkach, jak i zaparciach.
Koper zmniejsza napięcie mięśni gładkich, ma działanie rozkurczowe, pomaga w walce z wzdęciami. Najlepsze działanie ma świeży koperek, ale nie traci on swych właściwości także po zamrożeniu.
Jabłka obrane ze skórki, starte na drobnej tarce, pieczone lub duszone z dodatkiem odrobiny cynamonu - to doskonały deser przy uporczywych biegunkach.
Pieczywo - dobrze tolerowane jest czerstwe. Warto z niego zrobić grzanki. Przy biegunkach najlepszy będzie chleb pszenny i mieszany, np. baltonowski z mniejszą ilością błonnika. Zawarta w nim skrobia wiąże nadmiar wody, działając zapierająco.