Gdy twoje jelita są bardzo wrażliwe
Wzdęcia, kurcze, zaparcia lub biegunki to główne objawy zespołu jelita drażliwego. Co należy robić, aby je złagodzić?
Magnez i probiotyki
Niedobór magnezu w organizmie i pożytecznych bakterii w jelitach może nasilać objawy choroby. Jedz produkty bogate w magnez, który rozluźnia mięśnie i zapobiega skurczom. Znajdziesz go m.in. w: pestkach dyni (8 łyżek zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek), niektórych wodach mineralnych, np. Muszyniance (2 litry zapewnią dzienną dawkę magnezu), świeży szpinak (wystarczą 2 szklanki), a także produkty z soi, orzechy brazylijskie, kasze.
O zdrowie jelit dbają też probiotyki. Możesz zażywać je w kapsułkach, ale lepiej jeść kiszone warzywa (ogórki, buraki, pomidory), pić zakwas buraczany, kwas chlebowy, kefir sojowy i mleczny, zsiadłe mleko oraz maślankę. Na etykietach kefirów i jogurtów sprawdź, jakie szczepy bakterii zawierają i ile ich jest. Aby można było uznać je za probiotyczne, powinny mieć co najmniej 10 mln jednostek bakterii Bifidobacterium lub 100 mln bakterii Lactobacillus na 1 gram.
Najzdrowsze są potrawy na parze
W zespole jelita drażliwego posiłki powinny być lekkostrawne.
Kup parowar lub wkładkę do gotowania na parze (ok. 25 zł). Przyrządzane w ten sposób potrawy nie wymagają dodatku tłuszczu ani soli. Zawarta w produktach (warzywach, mięsie) sól nie jest wypłukiwana, tak jak podczas gotowania.
Jeśli lubisz pieczone potrawy, przyrządzaj je w specjalnej folii (rękawie foliowym) albo w żaroodpornym naczyniu pod przykryciem. Wtedy nie będziesz musiała dodawać tłuszczu do pieczenia.
Korzystne dla zdrowia jelit są przecierane zupy. Gotuj je z niewzdymających warzyw (włoszczyzny bez kapusty, pomidorów, dyni). Nie zabielaj śmietaną. Zastąp ją jogurtem lub kefirem. Jeśli gotujesz zupę bez mięsa, tylko na wywarze warzywnym, możesz dodać łyżkę masła lub oleju kokosowego.
Wybieraj chude mięso (z indyka, kurczaka, królika) oraz chude ryby (morszczuk, szczupak, dorsz, sandacz). Po przyrządzeniu możesz okrasić je masłem lub oliwą.
Męczące biegunki
Jeśli zdiagnozowano u ciebie biegunkową postać jelita drażliwego, obserwuj (i zapisuj) po jakich potrawach dolegliwości się nasilają. Zwykle są to produkty bogate w błonnik (pełnoziarniste pieczywo, surowe warzywa korzeniowe, grube kasze, owoce ze skórką). Nie zapominaj jednak, że błonnik jest niezbędny do prawidłowego trawienia pokarmów. Jedz więc warzywa, ale gotowane. Pomidory oraz owoce obieraj i rozdrabniaj. Nie zaszkodzą ci starte jabłko, banan czy gotowana marchew. Jedz je z białym ryżem i białym pieczywem.
Dokuczliwe zaparcia
Zaparciowa postać choroby wymaga przede wszystkim zwiększenia ilości płynów. Pij przynajmniej 2 litry dziennie wody lub ziołowych i owocowych herbatek. Zwiększ ilość błonnika w diecie, który dba o prawidłową florę bakteryjną w jelitach i poprawia ich pracę. Białe pieczywo zamień na razowe. Sięgaj po grube kasze, suszone śliwki, rodzynki i morele. Jedz buraki. 3-4 buraki upiecz, obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj łyżeczkę mielonego kminku i łyżkę oliwy. Jedz 4-5 łyżek na czczo.
Wypróbuj zioła
Pomogą w każdej postaci choroby. Złagodzą wzdęcia i ból. Gdy cierpisz na zaparcia, pij napar z kory kruszyny (pół szklanki, 2 razy dziennie). Jeśli dokuczają Ci kurcze jelit i wzdęcia, pomoże szałwia lekarska (pół szklanki dziennie). Uwaga! Nie pij jej, gdy zażywasz leki antydepresyjne lub inne działające na układ nerwowy. Korzystnie działają także napary z rumianku i nagietka lekarskiego. Łagodzą wzdęcia, gazy i stany zapalne jelit. Pij raz dziennie szklankę ciepłego naparu z wybranej rośliny.
Warto wiedzieć
Sprawdź, czy nie występuje u Ciebie nietolerancja laktozy lub glutenu. Zawierające je produkty mogą wywoływać podobne objawy jak zespół jelita drażliwego. Wykonaj testy (zleca je lekarza POZ) lub zastosuj dietę bez laktozy oraz glutenu i obserwuj reakcję swojego organizmu.
Jedną z przyczyn choroby jest długotrwały stres. Musisz nauczyć się go rozładowywać. Dobrym sposobem na relaks są regularne ćwiczenia na świeżym powietrzu (szybki marsz, jazda na rowerze), pływanie.
Jedz gotowane lub obrane i starte na tarce jabłka. Kwas jabłkowy łagodzi ból i stany zapalne jelit, a zawarte w owocu pektyny usuwają drażniące żołądek toksyny.