Gdy w gardle zaczynają panoszyć się wirusy, działaj!
Ból, czerwone gardło? To znak, że rozwija się infekcja. Warto wspomóc siłę antyseptyków z apteki domowymi terapiami. Dzięki temu patogeny zwalczysz szybciej.
Zanim jesienne chłody zaatakują twoje gardło, dowiedz się, jak je chronić!
Imbir ból wygasi
Ma właściwości rozgrzewające, jest naturalnym antybiotykiem i skutecznie zwalcza ból gardła.
Imbir to lekarstwo, które działa kompleksowo. Odkaża, zmniejszając stan zapalny, a jednocześnie dodaje sił, wzmacnia odporność i witalność. Stosując go profilaktycznie, unikniesz chorób gardła, a jeśli infekcja już zdążyła się rozwinąć, imbir złagodzi i skróci jej przebieg. Dzięki właściwościom napotnym pomoże opanować gorączkę.
Gdy poczujesz ból gardła, ukrój plasterek grubości trzech milimetrów, obierz, rozgryź i żuj, aż poczujesz ulgę. A jeżeli surowy imbir wydaje ci się za ostry w smaku, dodaj do herbaty trzy obrane plasterki, sok z cytryny i łyżkę miodu. Pij ciepłe.
Doskonale leczy gardło również płukanka imbirowa. Wystarczy zalać łyżeczkę sproszkowanego kłącza szklanką gorącej wody, a gdy ostygnie, dodać sok z połowy cytryny i łyżeczkę soli. Płucz gardło tym płynem 3 razy dziennie.
Szałwia znieczulająca
To zioło znakomicie odkaża i przeciwdziała infekcjom. Hamuje rozmnażanie się bakterii i wirusów odpowiedzialnych za ból gardła. Pomoże złagodzić chrypkę, zmniejszy dolegliwości w anginie. Napar do płukania przygotujesz, zalewając łyżkę szałwii szklanką wrzątku. Niezbyt chłodnym płynem płucz gardło 3 razy dziennie lub więcej, wedle potrzeby.
W aptece lub zielarni dostaniesz też gotową nalewkę szałwiową, którą szybko, bez konieczności zaparzania (wystarczy rozcieńczyć wodą) skutecznie odkazisz gardło, by uwolnić się od bólu.
Soda pozwoli ci jeść
Soda oczyszczona wspaniale zwalcza stany zapalne, dezynfekuje, przeciwdziała obrzękom. W ostrych infekcjach łagodzi ból, dzięki czemu pozwala swobodniej oddychać, przełykać płyny i pokarm.
Stosując płukankę z sody, zmniejszysz stan zapalny gardła, oczyścisz je z drobnoustrojów i nieprzyjemnego śluzu. Łyżeczkę sody oczyszczonej rozpuść dokładnie w połowie szklanki ciepłej wody. Płucz jamę ustną trzy, cztery razy dziennie. Staraj się robić to w miarę delikatnie i krótko, ponieważ energiczne i długie "gulgotanie" podrażnia śluzówkę. Wystarczy przez kilka sekund obracać płyn w ustach.
Tymianek nad antybiotyk
Działa rozkurczowo i silnie odkażająco. W medycynie naturalnej uznawany za niezawodny środek na infekcje dróg oddechowych. Potwierdzili to naukowcy z Zakładu Farmakologii i Toksykologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, którzy wykazali, że olejki eteryczne tymianku działają na bakterie silniej niż antybiotyk! Potrafią nawet likwidować bakterie odpowiedzialne za zakażenia szpitalne.
Tymianek wchodzi w skład wielu aptecznych tabletek na gardło, gdyż podczas ssania działa bezpośrednio na podrażnione gardło, dając poczucie ulgi i ograniczając dalszy rozwój infekcji.
Łyżkę ziela zalej szklanką wrzątku i pod przykryciem odstaw na 10 minut. Przecedź, wymieszaj z łyżeczką oliwy. Potrzymaj łyk ciepłego naparu w ustach, potem przepłucz nim gardło i wypluj.
Na zimę zrób syrop z tymianku. Zagotuj 1 litr wody z 50 dag cukru. Zalej gorącym płynem 10 łyżek ziela - świeżego lub suszonego. Wymieszaj, odstaw w ciemne miejsce na dwa dni. Przecedź i przelej do słoiczków. Przyjmuj 3 razy dziennie po jednej łyżce.
Miód na twoje gardło
Właściwości miodu pozwalają mu działać jak naturalny środek znieczulający, dlatego z jego pomocą bardzo szybko złagodzisz nawet uporczywy ból gardła. Zawarte w nim substancje zwalczają bowiem drobnoustroje odpowiedzialne za stan zapalny gardła.
Gdy masz nadwrażliwą śluzówkę w jamie ustnej, rozcieńcz łyżkę miodu w herbacie lub wodzie z cytryną, których temperatura nie przekracza 45°C, w wyższej straci wiele zdrowotnych właściwości.
Rzepik ma siłę
Ma właściwości przeciwzapalne, ogranicza nadmierny rozwój flory bakteryjnej, wzmacnia śluzówkę, poprawia krążenie krwi. Stosuj go wspomagająco, gdy bóle gardła długo się utrzymują.
4 łyżki ziela rzepiku (kupisz w zielarni) zalej 2 szklankami ciepłej wody i gotuj 10 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Odstaw odwar na 15 minut, przecedź i jeszcze ciepłym wypłucz dobrze gardło.
2 łyżki ziela zalej 2 szklankami wrzątku, odstaw pod przykryciem na 10 minut. Przecedź, dodaj 5 kropli olejku rozmarynowego. W ciepłym naparze zamocz szmatkę, odciśnij. Na 10 minut połóż na szyi i owiń ręcznikiem.