Grudki na powiekach
Kępki żółte, zwane też żółtakami, nie tylko szpecą, ale także świadczą o wysokim poziomie cholesterolu. Pozbędziesz się ich, zmieniając dietę.
Kępki żółte to grudkowate zmiany na skórze tworzące się najczęściej na powiekach. Są niegroźne, ale musisz zadbać o zmniejszenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Zmiana diety może zahamować powstawanie żółtaków, a nawet sprawić, że znikną.
Jeśli mimo zmiany jadłospisu kępki nie zmniejszą się, można je usunąć chirurgiczne lub za pomocą lasera.
Produkty szczególnie korzystnie wpływające na redukcję żółtaków i zapobiegające tworzeniu się nowych.
Jedz dwa razy w tygodniu:
✦ Awokado. Jest bardzo bogate w zdrowe tłuszcze, obniżające poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów. Zawiera kwas omega-9, który poprawia stan skóry i udrażnia tętnice.
✦ Porcję tłustej ryby morskiej ze względu na kwasy omega-3 rozpuszczające złogi cholesterolu.
✦ Surówkę z kiszonej kapusty lub innych kiszonych warzyw. Są bogate w witaminy z grupy B, zwłaszcza B1, B2, B3, ułatwiające trawienie tłuszczów.
Trzy razy w tygodniu:
✦ Pomarańczę lub pół grejpfruta. Obfitują w pektyny, czyli rozpuszczalny błonnik, który zapobiega odkładaniu się cholesterolu.
✦ Porcję jarmużu lub szpinaku. Zawierają dużo witaminy A, niezbędnej dla zdrowia i dobrej kondycji skóry.
Codziennie:
✦ Jedną duszoną, pieczoną lub gotowaną cebulę. Zawarte w niej kwercetyna i siarka skutecznie redukują zły cholesterol.
✦ Garść migdałów. Mają mnóstwo witaminy E, która utrudnia odkładanie się cholesterolu w tętnicach oraz w postaci kępek żółtych.
✦ Łyżkę siemienia lnianego - obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi. Nasiona lnu możesz dodawać do płatków śniadaniowych, jogurtu.
>>> Sprawdź na następnej stronie, jakich składników unikać, gdy borykasz się z żółtakami <<<
Pomoże ci obniżyć cholesterol i powstrzymać tworzenie się nowych grudek.
Często jedz:
- pełnoziarniste pieczywo, ciemny ryż i makaron, jabłka, warzywa korzeniowe - marchew, pietruszkę, buraki;
- grube kasze (gryczaną, pęczak), płatki zbożowe. Warzywa strączkowe - fasolę, groch, soczewicę;
- na przekąskę - suszone owoce, orzechy, migdały.
Smażonych potraw - zawierają tłuszcze nasycone, które podnoszą poziom cholesterolu.
Podrobów - mają bardzo dużo cholesterolu. Cukru i węglowodanów prostych (biała mąka, biały ryż) - zwiększają stężenie złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi.
Nasiona kozieradki - hamują wchłanianie tłuszczów. Łyżkę ziaren zalej szklanką letniej wody i zostaw na noc. Rano na czczo wypij płyn.
Ocet jabłkowy - pomaga obniżyć cholesterol. Pij na czczo szklankę wody z łyżką octu. Stosuj na przemian z kozieradką.
Zobacz także: