Jabłka obniżą cholesterol
Przy kłopotach z cholesterolem i zagrożeniu miażdżycą warto codziennie zjeść dwa jabłka. To w zupełności wystarczy, żeby tzw. zły cholesterol LDL spadł nawet o 20 proc.
Jabłka są bogate w pektyny (rozpuszczalny błonnik), które hamują wchłanianie złego cholesterolu LDL i zwiększają produkcję dobrego cholesterolu HDL w wątrobie.
Jabłka jedz razem ze skórką, bo właśnie ona zawiera dużo pektyn. Sporo mają ich także kwaśne odmiany jabłek, np. antonówka, szara reneta. Staraj się wybierać jabłka z ekologicznych upraw, aby skórka była wolna od pestycydów. A jeśli kupujesz zwykłe jabłka z niewiadomego źródła, umyj owoce w roztworze wody z sodą.
W litrze wody rozpuścić łyżkę sody oczyszczonej. W tak przygotowanym płynie umieść owoce i zostaw na kilka minut. Następnie wypłucz je dokładnie w czystej wodzie. Jeśli roztwór, w którym moczyłaś owoce, stał się mętny i jasnożółty - to sygnał, że produkty były skażone pestycydami.
Zobacz również: