Jak oczyścić zęby z kamienia
Gdy zalega, uszkadza dziąsła i prowadzi do rozwoju paradontozy.
Odkładanie się żółto-brunatnego osadu na zębach powodują m.in. czerwone wino, kawa, a nawet zielona herbata. Jeśli nie będziesz usuwać osadu codziennie, z czasem utworzy się kamień nazębny. Niestety, samo mycie zębów nie wystarczy, nawet jeśli robisz to dwa razy dziennie. Nieodzowne jest czyszczenie przestrzeni międzyzębowych nicią dentystyczną, stosowanie ziołowych płukanek i domowych zabiegów czyszczących.
Czym płukać?
Codziennie płucz usta ciepłym naparem z szałwii: łyżeczkę suszu zalej szklanką wrzątku i zaparzaj pod przykryciem przez pięć minut. Kurację mi stosuj przez tydzień. Uwaga! Płukanie powinno trwać przynajmniej cztery minuty.
Dwa razy dziennie płucz usta ziołowym płynem: zmieszaj po jednej łyżeczce suszonego tymianku, mięty i anyżu. Zalej całość dwiema szklankami wrzątku. Przykryj na 15-20 minut, żeby zioła się zaparzyły. Następnie odcedź je, a gotowy płyn ostudź. Przelej do buteleczki. Tymianek działa bakteriobójczo, zaś mięta i anyż odświeżają oddech.
Po umyciu zębów przelewaj w ustach przez dwie minuty aromatyczną płukankę z cynamonu: dwie laski cynamonu zalej dwiema szklankami wody. Dodaj łyżkę goździków. Gotuj przez 10 minut i dosłódź ksylitolem. Przecedź i przelej do szklanej butelki. Płyn przechowuj w lodówce przez tydzień. Cynamon i ksylitol działają przeciwbakteryjnie, chroniąc zęby przed próchnicą.
Czym czyścić?
Stosuj zmielone orzechy włoskie. Nabierz je na zwilżony palec i masuj zęby przez dwie minuty. Potem dokładnie wypłucz i umyj pastą. Podobne działanie mają zmielone nasiona sezamu.
Codziennie zjedz jabłko, gruszkę, łodygę selera naciowego lub surową marchewkę. Warzywa te zwiększą produkcję śliny i usuwają szkodliwe dla dziąseł i zębów bakterie.
Ważne! Chrupanie twardych, surowych warzyw, takich jak marchewka, seler naciowy, kalarepka, rzodkiewka, rozjaśnia zęby. Ich rozgryzanie, dłuższe żucie działa jak czyszczenie naturalną szczoteczką. Pomaga usunąć osady ze szkliwa. Właściwości czyszczące ma także surowy brokuł. Nie przykleja się do zębów i nie sprzyja powstawaniu kamienia nazębnego. Kilka świeżych, surowych lub sparzonych wodą różyczek możesz dodać do sałatki.
Raz w tygodniu sięgnij po świeżego ananasa. To naturalny owocowy wybielacz, podobnie jak truskawki. Dodatkowo zawiera bromelainę, substancję, która walczy z próchnicą i plamami na zębach.
Trzy razy dziennie przecieraj zęby patyczkiem kosmetycznym zwilżonym wodą utlenioną lub wewnętrzną stroną skórki pomarańczy. Odczekaj 30 minut i umyj zęby.
Masuj zęby i dziąsła pastą z liści laurowych. Zmiel w młynku suche listki laurowe i łyżeczkę wysuszonej skórki pomarańczowej. Zanurz w mieszance szczoteczkę i okrężnymi ruchami masuj zęby. Dokładnie wypłucz.
Raz w tygodniu czyść zęby sodą oczyszczoną i solą. Łyżeczkę sody wymieszaj z odrobiną soli kuchennej. Nanieś palcem na zęby, ale nie trzyj. Zostaw na 10 minut, a następnie dokładnie wypłucz usta.