Jak owoce aronii wpływają na zdrowie?

article cover
123RF/PICSEL

Jak owoce aronii wpływają na zdrowie?

Aronia wykazuje działania przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Jest również bogata w taninę, która działa antynowotworowo oraz witaminę C, B2, E i kwas foliowy.
Aronia wykazuje działania przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Jest również bogata w taninę, która działa antynowotworowo oraz witaminę C, B2, E i kwas foliowy.123RF/PICSEL
Aronię początkowo uprawiano wyłącznie w Ameryce Południowej. Za sprawą rosyjskiego sadownika przywędrowała na inne kontynenty. Okazało się, że nie jest wymagającą rośliną i bez problemu przyjęła się w również w naszym klimacie. Obecnie Polska jest potentatem w uprawie krzewów aronii.
Aronię początkowo uprawiano wyłącznie w Ameryce Południowej. Za sprawą rosyjskiego sadownika przywędrowała na inne kontynenty. Okazało się, że nie jest wymagającą rośliną i bez problemu przyjęła się w również w naszym klimacie. Obecnie Polska jest potentatem w uprawie krzewów aronii.123RF/PICSEL
Owoce aronii wspomagają między innymi układ pokarmowy i zalecane są przy przewlekłych bólach brzucha, wzdęciach czy zaparciach. Przetwory z rośliny świetnie sprawdzają się w łagodzeniu dolegliwości przy zespole jelita drażliwego. Ułatwiają także przemianę materii i wspomagają pracę wątroby. Aronia usprawnia procesy detoksykujące w organizmie. Zapobiega gromadzeniu się w ciele pestycydów i metali ciężkich.
Owoce aronii wspomagają między innymi układ pokarmowy i zalecane są przy przewlekłych bólach brzucha, wzdęciach czy zaparciach. Przetwory z rośliny świetnie sprawdzają się w łagodzeniu dolegliwości przy zespole jelita drażliwego. Ułatwiają także przemianę materii i wspomagają pracę wątroby. Aronia usprawnia procesy detoksykujące w organizmie. Zapobiega gromadzeniu się w ciele pestycydów i metali ciężkich. 123RF/PICSEL
Owoce aronii przypominają kształtem jarzębinę, ale różnią się od niej intensywnym, fioletowym kolorem. W smaku są kwaśne, dlatego rzadko zjadane są „na surowo”. Aby pozbyć się cierpkiego smaku aronii warto zamrozić jej owoce na dobę.
Owoce aronii przypominają kształtem jarzębinę, ale różnią się od niej intensywnym, fioletowym kolorem. W smaku są kwaśne, dlatego rzadko zjadane są „na surowo”. Aby pozbyć się cierpkiego smaku aronii warto zamrozić jej owoce na dobę.123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?