Reklama

Reklama

Jak przygotować się do badań?

Masz zlecone badania moczu lub krwi? By wyniki były miarodajne, pamiętaj o kilku wskazówkach.

Badania laboratoryjne najczęściej robi się czczo. To znaczy, że nie należy jeść śniadania, a nawet niewielkiej przekąski. Nie można pozwolić sobie na filiżankę niesłodzonej kawy czy herbaty. Można jedynie wypić trochę wody.
 
 

Kiedy zjeść kolację?

Ważne jest, kiedy jesz ostatni posiłek przed badaniami. Między pobraniem krwi a kolacją musi upłynąć minimum 8 godzin. Na kolację nie jedz tłustych, słonych lub słodkich potraw - cukierek, ciastko, kawałek ciasta są niewskazane. Nie można także pić alkoholu ani ziół, jeść czosnku czy kiełbasy. Zaleca się nawet, by 2-3 dni przed planowanym pobraniem powstrzymać się od alkoholu, tłustych i słodkich potraw. Mogą one bowiem mieć wpływ na stężenia we krwi takich parametrów jak: bilirubina, glukoza, kwas moczowy, lipidy i cholesterol, magnez. Posiłek w dniu poprzedzającym pobranie krwi powinien być lekkostrawny.

Reklama

Leki, witaminy

 Gdy lekarz zleca badania, poinformuj go o przyjmowanych lekach przeciwbólowych, a nawet witaminach. Przyjmowanie wit. D3, C i wapnia w dużych ilościach może wpłynąć na wyniki prób wątrobowych, glukozy, bilirubiny, magnezu i potasu. Aspiryna wydłuża czas krzepnięcia krwi.

Wysiłek fizyczny, stres

 Robisz wielkie porządki? Uważaj, bo wysiłek fizyczny może zafałszować wyniki badań, np. glukozy czy hormonów. Także stres, nawet ten w kolejce do badania! Lepiej spokojnie siedzieć w poczekalni, niż nerwowo chodzić przed gabinetem czy rozmawiać o problemach przez telefon.
 

Badanie moczu

Jest prosta zasada przed tym badaniem: najpierw umyj okolice narządów płciowych, potem umyj ręce i wytrzyj dłonie oraz ciało czystym ręcznikiem. Dopiero wtedy oddaj próbkę moczu do pojemnika.

Dymek tuż przed badaniem?

Co najmniej godzinę przed pobraniem krwi do badań laboratoryjnych nie można palić papierosów. Dlaczego? Ponieważ nikotyna powoduje podwyższenie poziomu adrenaliny, kortyzolu, aldosteronu oraz wolnych kwasów tłuszczowych.

Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy