Jak się nie dać rakowi jelita grubego?
Jest drugim najczęstszym nowotworem złośliwym w Polsce. Kiedyś dotyczył głównie starszych osób, teraz dotyka coraz młodszych.
Ta choroba ma podłoże genetyczne. Ale ogromną rolę odgrywają też złe nawyki żywieniowe. Za mało błonnika w naszej diecie, czyli warzyw i owoców, a za dużo mięsa, zwłaszcza czerwonego oraz produktów przetworzonych. Choć rak we wczesnym stadium nie daje wyraźnych objawów i rozwija się wręcz bezobjawowo, warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę. I dbać o profilaktykę!
Gdy boli brzuch...
Nowotwór może się rozwinąć w okrężnicy lub odbytnicy. Większość jednak przypadków dotyczy odbytnicy, a zatem łatwo je wykryć, np. podczas badania per rectum (przez odbyt). Pierwsza zmiana, która jest stanem przedrakowym to pojawienie się polipów-gruczolaków na błonie śluzowej jelita. Zwykle są one nieszkodliwe, ale jeśli nie zostaną usunięte, przekształcają się w nowotwór. Można je wykryć podczas kolonoskopii. Dlatego rakowi, który rozwija się z polipa łatwiej zapobiegać. Rak bez wcześniejszej postaci polipa dłużej pozostaje w ukryciu. Oto objawy, które powinny cię zaniepokoić:
bóle brzucha
krew w stolcu
zaburzenia w oddawaniu stolca
rozwolnienia i zaparcia
niedokrwistość bez znanej przyczyny
ogólne osłabienie i brak apetytu utrata masy ciała.
Zaalarmować cię również powinien wyczuwalny guz w jamie brzusznej.
O tym pamiętaj
Trudno zapobiegać nowotworowi, ale to możesz zrobić: Dbaj o jelita, spożywając probiotyki (jogurty naturalne, kefiry, kiszonki). Warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste włączaj do każdego posiłku. Potrawy smażone zastąp gotowanymi. Dwa razy dziennie pij napar z karczochów i wypijaj co najmniej dwa litry płynów dziennie.
Zrób kolonoskopię
Eksperci twierdzą, że wystarczy raz w życiu zrobić kolonoskopię przesiewową, aby uchronić się przed zgonem na raka jelita grubego. Dlatego zaleca się, by każdy po 50. r. ż. wykonał to badanie. Niektórzy zalecają ją nawet już po 40. r. ż. Osoby, które są obciążone rodzinnie lub mają polipy, powinny się badać co dwa-trzy lata.
Zobacz także: