Jak stosować olej lniany

​Pozytywnie wpływa na nasz układ trawienny. Wspiera wątrobę, gdyż ma działanie rozkurczowe oraz żółciopędne. Radzi sobie z zaparciami oraz biegunkami.

Ciepłe pierogi tylko polej olejem, ale nie smaż ich na nim! Olej lniany możemy spożywać tylko na zimno
Ciepłe pierogi tylko polej olejem, ale nie smaż ich na nim! Olej lniany możemy spożywać tylko na zimno123RF/PICSEL

Lignany zawarte w oleju lnianym poprawiają trawienie, a także zapobiegają powstawaniu wrzodów żołądka i jelita grubego. Nic więc dziwnego, że wieczerza wigilijna bazuje na tym oleju. Trzeba tylko wiedzieć, jak go spożywać.

Nie smaż na nim i niczego nie podgrzewaj 

Olej lniany zawiera bardzo dużo kwasów wielonienasyconych (ok. 98 proc.), które w wysokich temperaturach ulegają przekształceniu w niebezpieczne dla zdrowia związki. Dlatego ten rodzaj tłuszczu możemy spożywać tylko na zimno.

Warto, bo olej lniany jest źródłem kwasu omega-3, którego współczesna dieta prawie nam nie dostarcza. W świątecznym menu jest szczególnie pożądany ze względu na wspieranie wątroby. Kwasy omega-3 w nim zawarte przyspieszają metabolizm i stymulują produkcję żółci niezbędnej do rozkładania tłuszczów.

Jeśli smażyć, to na czym? 

Do obróbki termicznej najlepiej nadają się tłuszcze, które mają wysoki punkt dymienia (idealny to 200 st. C (taki ma smalec) oraz wyróżnia je wysoka zawartość kwasów jednonienasyconych i niska zawartość kwasów wielonienasyconych. Takie warunki spełniają rafinowana oliwa z oliwek, ale nie extra virgin i rafinowany olej rzepakowy. Na maśle klarowanym możesz smażyć naleśniki, ryby i delikatne mięsa.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas