Jak stracić brzuch?
3 pytania do Anny Englisz, dietetyczki.
Dlaczego nawet niewielkie przytycie oznacza z reguły powiększenie brzucha?
- Tkanka tłuszczowa odkłada się w każdej części ciała, tylko w różnych proporcjach. Największe jej ilości w okolicach brzucha mają mężczyźni. Natomiast u kobiet brzuch się uwydatnia przy budowie typu jabłko. Zauważono, że większą skłonność do tycia w tej okolicy mają osoby chore na cukrzycę, zmagające się z problemem insulinooporności, z zespołami: metabolicznym i jajników policystycznych oraz kobiety w okresie menopauzy.
Zakładając, że zdrowie jest w porządku, czy aby pozbyć się brzucha wystarczy dieta?
- Najszybciej brzucha można się pozbyć, stosując dietę niskokaloryczną o niskim indeksie glikemicznym. Czyli zawierającą przede wszystkim węglowodany złożone (pełnoziarniste pieczywo, pełnoziarniste makarony, brązowy ryż, kasze, warzywa), a pozbawioną cukrów prostych w postaci słodyczy, jasnego pieczywa, białego ryżu.
- Źródłem niewielkich ilości tłuszczu powinien być olej, oliwa, nasiona: słonecznik, dynia, orzechy, a także ryby. Zalecane produkty białkowe to nabiał, jajka, ryby, nasiona roślin strączkowych, chude mięsa.
To wystarczy?
- Potrzebny jest też regularny wysiłek fizyczny 4-5 razy w tygodniu po 1 godzinie. Najlepiej sprawdzają się ćwiczenia z obciążeniami, czyli siłowe. Należy pić napoje gorące, czyli herbaty oraz kompoty. Wodę również, ale zimą powinna mieć temperaturę pokojową. Można ją podgrzewać i wzbogacać smak przyprawami.
- Posiłki warto teraz jeść częściej na ciepło, np. na śniadanie tosty czy owsiankę na mleku, na przekąskę pieczone jabłko, na obiad rybę z warzywami, na podwieczorek kakao, na kolację pieczone warzywa z mozzarellą. Pilnować należy regularności posiłków - jeść co 3-4 godziny.
Rozmawiała Ewa Łuszczyk