Jak szybko pozbyć się anemii?
Choć trudno teraz wykonać badania, by ją potwierdzić, da się ją rozpoznać po bardzo typowych objawach.

Objawy wskazujące na anemię to uczucie ciągłego zmęczenia, senność, zawroty głowy, blada skóra, blade spojówki, ból głowy, rozdrażnienie. Sygnały te mogą wskazywać na anemię, wynikającą z braku żelaza w organizmie. Taki stan może się pojawić zwłaszcza teraz, gdy większość czasu spędzasz w domu w związku z pandemią koronawirusa. Wystąpieniu tej dolegliwości sprzyja brak ruchu, słońca, a przede wszystkim niewłaściwe odżywianie: tj. zbyt mała ilość warzyw i owoców w diecie. Gdy tylko podejrzewasz, że możesz mieć anemię, zastosuj kilka zmian w jadłospisie.
Dobre nawyki
3-4 razy w tygodniu zjedz na obiad mięso (ok. 100 g). Najlepiej czerwone (np. cielęcinę, wołowinę), indyka, wątróbkę wieprzową.
Do mięsa zawsze dodaj surówkę. Najlepiej, aby była z warzyw zawierających sporo witaminy C, np. papryki, kapusty, brokuła, pomidora. Warto też posypać mięso natką pietruszki lub rzeżuchą. Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza z mięsa.

Obiad popij sokiem pomarańczowym. Ale równie dobry będzie kompot z truskawek, wiśni lub herbatka z dzikiej róży. To kolejne źródła witaminy C i w konsekwencji lepsze przyswajanie żelaza.
Na drugie śniadanie wypij koktajl z zielonych warzyw. W ten sposób dostarczysz organizmowi kwasu foliowego potrzebnego do walki z anemią. Możesz wziąć garść szpinaku lub jarmużu czy sałaty albo 3-4 różyczki brokuła (także mrożonego) czy 1-2 łodygi selera naciowego i zmiksować z bananem, jabłkiem, kiwi, doprawiając sokiem wyciśniętym z cytryny, pomarańczy czy miodem (łyżeczka). Chrup też orzechy i migdały, albo dodaj je do koktajlu - to kolejna porcja kwasu foliowego.

Nie popijaj posiłku herbatą lub kawą. Zawierają taniny, które znacznie zmniejszają wchłanianie żelaza. Herbatę lub kawę wypij dopiero później, najlepiej w odstępie 2 godzin od posiłku, który ma dostarczyć żelaza.
Jedz kiełki lucerny. Zawierają żelazo, witaminę C, kwas foliowy, witaminę B12. Powodują wzrost hemoglobiny - czerwonego barwnika krwi (przy anemii jest niska). Możesz kupić je w markecie, warzywniaku lub wyhodować sama w domu (z nasion). Kładź je na kanapkę, mięso podawane na obiad, dodaj do sałatki, koktajlu.
Domowe kuracje
Koktajl z buraka. Dużego buraka zetrzyj na tarce, dodaj jabłko pokrojone w kostkę, łyżeczkę drożdży piwnych oraz szklankę przegotowanej letniej wody. Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze. Pij 2 razy dziennie przez miesiąc.
Napój z pyłku pszczelego. Wieczorem, przed pójściem spać 2 łyżeczki pyłku zalej szklanką letniej, przegotowanej wody. Zostaw na noc, aż pyłek spęcznieje. Rano możesz dodać trochę soku z cytryny i wypij napój. Stosuj tę kurację 2-3 tygodnie.

Z czarnego sezamu. 2 łyżki czarnego sezamu mocz w połowie szklanki letniej, przegotowanej wody przez 2-3 godziny. Następnie przecedź sezam i z rozmiękczonych ziaren zrób pastę, dodając do sezamu 1/3 łyżeczki miodu. Taką pastę sezamową jedz 2 razy dziennie przez 3-4 tygodnie.
To ciekawe!
Żelazo lubi probiotyki. Z najnowszych badań wynika, że dieta bogata w naturalne probiotyki zwiększa poziom żelaza w organizmie i ułatwia jego przyswajanie. Z tego powodu warto wzbogacić jadłospis o kiszoną kapustę, kiszone ogórki, zakwas buraczany, naturalne jogurty probiotyczne oraz chleb na zakwasie.

Sięgnij po pokrzywę
Zawiera sporo żelaza i witaminy C. Aż 10 razy więcej niż cytryna. Pij napar z suszu albo wykorzystaj świeżą, kwitnącą teraz roślinę. Zetnij 10-centymetrowe wierzchołki młodej pokrzywy, opłucz i zmiel w maszynce do mięsa. Zalej trzema szklankami przegotowanej, ostudzonej wody, wymieszaj i odciśnij przez gazę. Przelej do butelki. Przechowuj w lodówce. Pij 2 razy dziennie po 2 łyżki. Młode listki pokrzywy możesz dodać też do koktajlu albo zrobić z nich sałatkę (np. z jajkiem odrobiną majonezu).
UWAGA! Kuracje z pokrzywy nie są wskazane, gdy masz chore nerki, bierzesz leki rozrzedzające krew czy na nadciśnienie.
***Zobacz także***