Jak szybko pozbyć się anemii?

Choć trudno teraz wykonać badania, by ją potwierdzić, da się ją rozpoznać po bardzo typowych objawach.

Zakwas z buraków pomoże w walce z anemią
Zakwas z buraków pomoże w walce z anemią123RF/PICSEL

Objawy wskazujące na anemię to uczucie ciągłego zmęczenia, senność, zawroty głowy, blada skóra, blade spojówki, ból głowy, rozdrażnienie. Sygnały te mogą wskazywać na anemię, wynikającą z braku żelaza w organizmie. Taki stan może się pojawić zwłaszcza teraz, gdy większość czasu spędzasz w domu w związku z pandemią koronawirusa. Wystąpieniu tej dolegliwości sprzyja brak ruchu, słońca, a przede wszystkim niewłaściwe odżywianie: tj. zbyt mała ilość warzyw i owoców w diecie. Gdy tylko podejrzewasz, że możesz mieć anemię, zastosuj kilka zmian w jadłospisie.

Dobre nawyki

3-4 razy w tygodniu zjedz na obiad mięso (ok. 100 g). Najlepiej czerwone  (np. cielęcinę, wołowinę), indyka, wątróbkę wieprzową.

Do mięsa zawsze dodaj surówkę. Najlepiej, aby była z warzyw zawierających sporo witaminy C, np. papryki, kapusty, brokuła, pomidora. Warto też posypać mięso natką pietruszki lub rzeżuchą. Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza z mięsa.

Ważny jest umiar.  Postaraj się nie jeść mięsa każdego dnia
Ważny jest umiar. Postaraj się nie jeść mięsa każdego dnia123RF/PICSEL

Obiad popij sokiem pomarańczowym. Ale równie dobry będzie kompot z truskawek, wiśni lub herbatka  z dzikiej róży. To kolejne źródła witaminy C i w konsekwencji lepsze przyswajanie żelaza.

Na drugie śniadanie wypij koktajl z zielonych warzyw. W ten sposób dostarczysz organizmowi kwasu foliowego potrzebnego do walki z anemią. Możesz wziąć garść szpinaku lub jarmużu czy sałaty albo 3-4 różyczki brokuła (także mrożonego) czy 1-2 łodygi selera naciowego i zmiksować z bananem, jabłkiem, kiwi, doprawiając sokiem wyciśniętym z cytryny, pomarańczy czy miodem (łyżeczka). Chrup też orzechy i migdały, albo dodaj je do koktajlu - to kolejna porcja kwasu foliowego.

Pij zielone koktajle
Pij zielone koktajle123RF/PICSEL

Nie popijaj posiłku herbatą lub kawą. Zawierają taniny, które znacznie zmniejszają wchłanianie żelaza. Herbatę lub kawę wypij dopiero później, najlepiej w odstępie 2 godzin od posiłku, który ma dostarczyć żelaza.

Jedz kiełki lucerny. Zawierają żelazo, witaminę C, kwas foliowy, witaminę B12. Powodują wzrost hemoglobiny - czerwonego barwnika krwi (przy anemii jest niska). Możesz kupić je w markecie, warzywniaku lub wyhodować sama w domu (z nasion). Kładź je na kanapkę, mięso podawane na obiad, dodaj do sałatki, koktajlu.

Domowe kuracje

Koktajl z buraka. Dużego buraka zetrzyj na tarce, dodaj jabłko pokrojone w kostkę, łyżeczkę drożdży piwnych oraz szklankę przegotowanej letniej wody. Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze. Pij 2 razy dziennie przez miesiąc.

Napój z pyłku pszczelego.  Wieczorem, przed pójściem spać 2 łyżeczki pyłku zalej szklanką letniej, przegotowanej wody. Zostaw na noc, aż pyłek spęcznieje. Rano możesz dodać trochę soku z cytryny i wypij napój. Stosuj tę kurację 2-3 tygodnie.

Pyłek pszczeli podniesie też odporność
Pyłek pszczeli podniesie też odporność123RF/PICSEL

Z czarnego sezamu. 2 łyżki czarnego sezamu mocz w połowie szklanki letniej, przegotowanej wody przez 2-3 godziny. Następnie przecedź sezam i z rozmiękczonych ziaren zrób pastę, dodając do sezamu 1/3 łyżeczki miodu. Taką pastę sezamową jedz 2 razy dziennie przez 3-4 tygodnie.

To ciekawe!

Żelazo lubi probiotyki. Z najnowszych badań wynika, że dieta bogata w naturalne probiotyki zwiększa poziom żelaza w organizmie i ułatwia jego przyswajanie. Z tego powodu warto wzbogacić jadłospis o kiszoną kapustę, kiszone ogórki, zakwas buraczany, naturalne jogurty probiotyczne oraz chleb na zakwasie.

Domowy chleb z suszonymi pomidorami przygotowany na zakwasie
Domowy chleb z suszonymi pomidorami przygotowany na zakwasie123RF/PICSEL

Sięgnij po pokrzywę

Zawiera sporo żelaza i witaminy C. Aż 10 razy więcej niż cytryna. Pij napar z suszu albo wykorzystaj świeżą, kwitnącą teraz roślinę. Zetnij 10-centymetrowe wierzchołki młodej pokrzywy, opłucz i zmiel w maszynce do mięsa. Zalej trzema szklankami przegotowanej, ostudzonej wody, wymieszaj i odciśnij przez gazę. Przelej do butelki. Przechowuj w lodówce. Pij 2 razy dziennie po 2 łyżki. Młode listki pokrzywy możesz dodać też do koktajlu albo zrobić z nich sałatkę (np. z jajkiem odrobiną majonezu).

UWAGA! Kuracje z pokrzywy nie są wskazane, gdy masz chore nerki, bierzesz leki rozrzedzające krew czy na nadciśnienie.

***Zobacz także***

Jak pozbyć się anemi?Interia.tv
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas