Jak uniknąć zakrzepicy
Gdy krew krzepnie za szybko, z pomocą przychodzą leki i dieta.
Zakrzepica żylna polega (najprościej rzecz ujmując) na tworzeniu się skrzepów w żyłach. W leczeniu stosuje się leki przeciwzakrzepowe, a gdy chorobie towarzyszą inne schorzenia, np. serca i układu krążenia, choroby wątroby czy otyłość konieczna jest także dieta. A to dlatego, że wiele naszych ulubionych potraw ma wpływ na działanie leków przeciwzakrzepowych. Ich działanie osłabiają produkty bogate w wit. K (czerwone mięsa - wołowina, wieprzowina, wątróbka, podroby i wędliny podrobowe, sałata, jarmuż, szpinak, kapusta pekińska, brukselka, brokuły). Im wyższy poziom tej witaminy, tym słabsze działanie leków.
Warto pamiętać też o wypijaniu 2-3 litrów płynów dziennie.
Papryka
Papryka jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C - 100 g czerwonej papryki dostarcza nawet 144 mg wit. C, to więcej niż nasze dzienne zapotrzebowanie. A wit. C uszczelnia naczynia krwionośne, ma właściwości przeciwutleniające, wspomaga spalanie tłuszczów, co ważne dla osób otyłych z zakrzepicą. Powinni oni jeść pół średniej papryki dziennie.
Koktajl z buraków
W menu warto uwzględnić czerwone buraki. Zmiksuj je z jogurtem naturalnym i koperkiem lub jedz jako lekką ćwikłę. Koktajl jest dobrym napojem orzeźwiającym na upał, wspomaga pracę układu pokarmowego, wymiatając z jelit niestrawione resztki. Zapobiega zaparciom, co jest częstą bolączką przy otyłości, stłuszczeniu wątroby i zakrzepicy.
Pieczywo wieloziarniste
Jest źródłem energii w diecie osoby chorej. Zawiera węglowodany złożone - skrobię, którą trawimy i przyswajamy dłużej i wolniej. Dzięki temu łagodnie podnosi poziom glukozy we krwi i nie tuczy. Ma dużo błonnika, daje uczucie sytości na dłużej.
Pomidory
Po pomidory powinny sięgać osoby chore na zakrzepicę i serce. Pomidory mają dużo potasu obniżającego ciśnienie tętnicze krwi oraz wspomagającego pracę serca. Warto je teraz jeść codziennie, a nawet kilka razy dziennie. Można je dodawać do twarogu, mozzarelli, sosu z makaronem lub po prostu pić sok pomidorowy.