Jak uniknąć zatrucia?

Lekarze są zgodni - najskuteczniejszym sposobem uchronienia się przed zakażeniem groźną mutacją bakterii Escherichia coli jest higiena.

Każde warzywo szoruj oddzielnie, pod bieżącą gorącą wodą
 © Panthermedia

Najważniejsze jest mycie rąkciepłą wodą z mydłem (już po 15 sek. z naszych dłoni znika prawie 90 proc. bakterii) i porządne (kilkakrotne) szorowanie warzyw i owoców. Jeśli nie masz pewności, że zostały one dokładnie oczyszczone - spożywaj je po obróbce termicznej.

Do zarażenia niebezpieczną bakterią może dojść również po wypiciu nieprzegotowanej wody z niepewnego źródła.Zakażenie przenosi się także poprzez surowe mleko oraz sery z niepasteryzowanego mleka.

Jan Bondar, Główny Inspektor Sanitarny radzi uważać. W czasie podróży, gdy nie ma możliwości umycia rąk mydłem pod bieżącą wodą, należy korzystać z nasączanych chusteczek lub żeli myjących. Chorobę bowiem może wywołać już niewielka liczba ok. 10-50 komórek bakterii.

Nie lekceważ bakterii. Pierwszymi objawami zakażenia szczepem pałeczki okrężnicy Escherichia coli są bóle brzucha, wymioty i krwawe stolce.

U części osób rozwija się bardzo groźny zespół hemolityczno-mocznicowy prowadzący do niewydolności i trwałego uszkodzenia nerek. Jeżeli biegunka trwa dłużej niż dwa dni i towarzyszy jej osłabienie, należy udać się do lekarza.

JOG

Tele tydzień 24/2011

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas