Reklama

Jak usprawnić pracę jelit

To bardzo precyzyjne narządy. Naukowcy nazywają je drugim mózgiem. Jelita odpowiadają za trawienie, odporność, a nawet za psychiczne samopoczucie.

Stres i bóle brzucha

Jelita połączone są z mózgiem za pomocą nerwu błędnego. Biegnie on przez przeponę, serce, płuca i przełyk. Impulsy wysyłane przez jelita nie pozostają bez wpływu na naszą kondycję psychiczną. Udowodniono, że osoby cierpiące na choroby jelit są znacznie bardziej podatne na depresję i częściej odczuwają stany lękowe. Dzieje się tak m.in. dlatego, że aż 90 proc. serotoniny, czyli hormonu odpowiadającego za nasz dobry nastrój, powstaje właśnie w jelitach.

Połączenie mózg - jelita działa w dwie strony. Dlatego kiedy się stresujesz, odczuwasz silne bóle brzucha. Dzieje się tak, ponieważ w sytuacji zagrożenia mózg przekierowuje energię do mięśni. Procesy trawienne zostają wówczas wyhamowane, do jelit dociera mniej krwi i produkują one mniej śluzu. Jeśli stan napięcia utrzymuje się długo, zmienia się flora bakteryjna jelit, a to prowadzi do zaburzeń trawiennych. Stres może też wywołać biegunkę: wzmożona produkcja adrenaliny pobudza w żołądku wytwarzanie kwasów trawiennych, dochodzi też do skurczów jelit.

Reklama

Istnieje wiele domowych sposobów na radzenie sobie ze stresem, a tym samym z dolegliwościami od strony jelit. Ważna jest umiejętność wyciszania się. Pomogą spokojna muzyka, melisa, głębokie wdechy i aromaterapia.

Zaparcia i biegunki

Wakacyjne zaparcia mają często podłoże emocjonalne. Stres związany z podróżą, nowe miejsce, dzielenie pokoju z kimś, z kim nie mieszkamy na co dzień, odbijają się na rytmie wypróżnień. Zaparcia wywołuje też inna dieta, zmiana rytmu dnia albo pośpiech. Paradoksalnie, aby uniknąć długiego siedzenia w toalecie, znajdź na nie czas. Zapewnij sobie chwilę spokoju i intymności. Po drugie, pij dużo wody i jedz produkty bogate w błonnik (warzywa, owoce, kasze), żeby pobudzić pracę jelit. Spróbuj też zaplanować wędrówki w takie miejsca, aby toaleta była w bliskim zasięgu.

 Określenie "zemsta Faraona" znane jest turystom udającym się do Egiptu. Dopada ona około 60 proc. z nich. A wszystko przez bakterie różne od tych, które zna nasz organizm. Obce mikroorganizmy stara się jak najszybciej wydalić, stąd przykre dolegliwości. Biegunki mogą wywołać także nowe menu i przegrzanie organizmu. Aby uniknąć rozstroju żołądka, myj ręce przed każdym posiłkiem, stopniowo wprowadzaj do diety nowe potrawy i nie pij wody z nieznanego źródła. Także do mycia owoców używaj wody z butelki.

Skład mikroflory jest unikalny jak odcisk palca. W naszych jelitach żyje około stu trylionów bakterii. To one sprawiają, że jesteśmy bardziej lub mniej podatni na różne infekcje i choroby. Kiedy choruje twoja koleżanka z pracy, nie oznacza to automatycznie, że się od niej zarazisz. Macie inny "zestaw" obrońców.

Dbając o bakterie, możesz zwiększyć odporność. Mikroflora ma zdolność dostosowywania się do zmieniających się warunków. My sami też możemy na nią wpływać. Kluczowa jest dieta. Owoce, kefir, ogórki kiszone, to podstawa. Sięgaj też po produkty będące naturalnym źródłem prebiotyków, są wśród nich: cykoria, czosnek, szparagi, cebula, banany i pszenica.

Spowolniony metabolim grozi chorobą! Jeśli jelita są niesprawne, część toksyn (produktów ubocznych procesów trawiennych) pozostaje w organizmie. Może też zdarzyć się, że nie zostaną wychwycone mikroorganizmy niekorzystne dla naszego zdrowia. Pamiętaj, że bóle brzucha są zawsze poważnym sygnałem ostrzegawczym!

Jelita lubią ruch! Aktywność fizyczna pobudza perystaltykę jelit, a tym samym trawienie i odporność. Właściwe ruchy jelit chronią nas także przed chorobami tego narządu, np. zapaleniem uchyłków.

SHOW 13/2017

Show
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy