Jak walczyć z półpaścem?

Wywołuje go wirus VZV, ten sam, który jest sprawcą ospy wietrznej. Uaktywnia się zwykle, gdy spada odporność.

Ryzyko choroby wzrasta z wiekiem
Ryzyko choroby wzrasta z wiekiem123RF/PICSEL

Wszystkim, którzy przebyli ospę wietrzną, pozostała przykra "pamiątka" -  wirus VZV ukryty w zwojach nerwowych w uśpionej postaci. Bywa, że po latach, m.in. w wyniku obniżonej odporności, aktywuje się, wywołując półpasiec. Ta zakaźna choroba zaczyna się pieczeniem, swędzeniem, mrowieniem i  bólami, które mogą trwać tygodniami.

Niektórzy skarżą się też na światłowstręt i złe samopoczucie. Potem na ciele pojawiają się czerwonawe wykwity pokryte bolesnymi pęcherzykami. Zmiany tworzą się głównie w obrębie jednego korzenia nerwowego i tylko po jednej stronie ciała - stąd nazwa choroby. Najczęściej na tułowiu - zwłaszcza na klatce piersiowej, plecach albo brzuchu. Potrafią też pojawić się na twarzy - wzdłuż nosa czy w okolicach oka.

Walka z chorobą może trwać od dwóch tygodni do miesiąca. W leczeniu stosuje się często preparaty przeciwwirusowe, ale naturalne sposoby też mogą pomóc.

By zwalczać wirusy

Herbatka z jeżówki zawiera substancje, które pobudzają do pracy układ immunologiczny i tym samym zwalczają wirusy. Dodatkowo łagodzą ból i przyspieszają gojenie się zmian na skórze. Łyżeczkę suszonego korzenia ziela zalej szklanką wrzątku i zaparzaj przez 20 minut. Pij dwa razy dziennie.

Fermentowany nabiał, jak kefir, mleko zsiadłe, jogurt naturalny to źródło przyjaznych bakterii probiotycznych, które wzmacniają siły obronne organizmu. Co dzień sięgaj po co najmniej szklankę mlecznego remedium.

Kiszonki są bogate w bakterie kwasu mlekowego, czyli probiotyki niezbędne nie tylko do prawidłowego trawienia i przyswajania składników odżywczych, ale też ochrony przed wirusami i bakteriami. Wystarczy szklanka soku z kiszonych warzyw lub owoców co rano, by szybciej pokonać chorobę.

Sok z noni ma działanie wirusobójcze i antybakteryjne. Łagodzi stany zapalne, ból i uczucie ciągnięcia w obrębie wysypki. Dodatkowo wzmacnia odporność. W razie choroby pij 1/4 szklanki płynu dwa razy na dobę przez 10 dni.

Grzyby shitake pobudzają wytwarzanie białych krwinek, które mają za zadanie zwalczać wirusy, hamując ich namnażanie. Jeśli zachorujesz, jedz co najmniej pięć grzybów dziennie - rozmoczone dodawaj do potraw, a suche po prostu zmiel i spożyj, popijając wodą.

Zielone warzywa wzmacniają system immunologiczny
Zielone warzywa wzmacniają system immunologiczny123RF/PICSEL

Na łagodzenie objawów

Okład z aspiryny i alkoholu odkazi zmiany, spowoduje ich obsychanie i szybsze leczenie. Sproszkuj tabletkę aspiryny i wymieszaj z łyżeczką wódki 40%. Posmaruj wykwity, zabezpiecz gazą i bandażem. Zostaw na godzinę. Powtarzaj dwa razy na dobę przez tydzień.

Kompres z białej gorczycy złagodzi stan zapalny i zniweluje ból dzięki promieniowaniu bioenergoterapeutycznemu, które wytwarza. Świeże nasiona włóż na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 100ºC, po czym przesyp do lnianego woreczka. Połóż go na bolącym miejscu i zostaw do wystygnięcia. Stosuj przed snem. 

Leczniczy jadłospis

Wzbogać dietę w gruboziarniste pieczywo, kasze i ciemne makarony. Dostarczą witaminę D i cynk, które prowokują wytwarzanie przeciwciał zwalczających wirusy. 

Jedz pięć porcji warzyw i owoców każdego dnia - najlepiej ciemnozielone, czerwone, pomarańczowe i fioletowe. Zawierają antyoksydanty, witaminy i mikroelementy, które podnoszą efektywność układu immunologicznego.

Zobacz także:

Świąteczne marzenia Małgorzaty SochyStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas