Jak zachować świeżość owoców i warzyw
Wybieraj okazy jędrne, dojrzałe i zdrowe. Nawet drobne uszkodzenie skórki przyspieszy psucie.
Nie wycinaj pleśni
Skusiłaś się na paprykę za pół ceny, z której sprzedawca część odkroił? Błąd. Z lekko spleśniałej gruszki odkroiłaś kawałek, a resztę zjadłaś ze smakiem? Kolejny błąd. Już nigdy więcej tego nie rób. Nawet lekko nadpsute warzywa i owoce pod żadnym pozorem nie nadają się do jedzenia ani dalszego przetwarzania.
Dlaczego? To, co zostało odkrojone to tylko widoczna dla naszych oczu część pleśni (grzybni). Wytwarza ona mykotoksyny, które opanowują cały, na oko zdrowy owoc lub warzywo. Naukowcy wyodrębnili ponad 400 szkodliwych dla naszego zdrowia mykotoksyn.
Szkodliwa pleśń
Groźna dla zdrowia jest każda pleśń, która wyrasta w warunkach domowych. Może wywołać reakcje alergiczne. Ma wpływ na pojawienie się chorób układu pokarmowego: zatruć, wrzodów. Jest odporna na proces pasteryzacji, dlatego z zaatakowanych nią owoców nie wolno robić przetworów.
Razem lub osobno
Są warzywa i owoce, które źle czują się w swoim towarzystwie. Niektóre z nich, np. jabłka, gruszki, brzoskwinie, banany, kiwi, podczas dojrzewania wydzielają etylen, który zmienia ich kolor i sprawia, że stają się miękkie.
Gaz ten źle wpływa na niektórych sąsiadów, szczególnie na szparagi, brokuły, marchewki, sałaty, zielony groszek. Trzymaj je więc z daleka od wymienionych owoców.
Banany z kolei nie lubią niczyjego towarzystwa - trzymaj je w izolatce czyli w oddzielnej misce lub koszyku po drugiej stronie blatu. Odseparuj także jabłka od arbuza.
W lodówce czy nie?
Z daleka od lodówki trzymaj owoce egzotyczne. Awokado, ananas, mango w zimnie tracą swój aromat. Mogą się tam nawet szybciej zacząć psuć. Lepiej przechowuj je w suchym i ciepłym miejscu.
W chłodzie szybciej gniją ziemniaki, cebula i czosnek. Cebulę, czosnek i ziemniaki trzymaj w ciemnym miejscu. Te ostatnie pod wpływem światła zaczynają kiełkować, a w pędach gromadzą się toksyny.
Brukselka, pory, kapusta dobrze się czują nawet w temperaturze około zera stopni. Delikatne maliny, truskawki wytrzymają w chłodzie maksimum dwa dni. Gdy nie zjesz ich w tym czasie, usuń szypułki, umyj i zasyp cukrem. To przedłuży ich trwałość o kolejne dwa dni. Sałata zachowa świeżość cztery dni. Nie pakuj jej do torby foliowej.
Szkodliwa pleśń
Groźna dla zdrowia jest każda pleśń, która wyrasta w warunkach domowych. Może wywołać reakcje alergiczne. Ma wpływ na pojawienie się chorób układu pokarmowego: zatruć, wrzodów. Jest odporna na proces pasteryzacji, dlatego z zaatakowanych nią owoców nie wolno robić przetworów.
Zobacz także: