Jak zbudować odporność?

article cover
123RF/PICSEL

Jak zbudować odporność?

Choć nie zbudujemy jej w ciągu jednego dnia ani tygodnia, to nawet teraz, w tych ciężkich czasach, warto postawić na produkty, które mogą wesprzeć nasz organizm w walce z wirusami. Oprócz kiszonek dobrze jest się zaopatrzyć w owoce, warzywa oraz przyprawy, które wspierają odporność (np. imbir, kurkuma, czerwona papryka). Wciąż możemy je kupić w sklepach.
Choć nie zbudujemy jej w ciągu jednego dnia ani tygodnia, to nawet teraz, w tych ciężkich czasach, warto postawić na produkty, które mogą wesprzeć nasz organizm w walce z wirusami. Oprócz kiszonek dobrze jest się zaopatrzyć w owoce, warzywa oraz przyprawy, które wspierają odporność (np. imbir, kurkuma, czerwona papryka). Wciąż możemy je kupić w sklepach. 123RF/PICSEL
Ekstrakt z pestek grejpfruta Wspomaga organizm w walce z bakteriami i grzybami, zawiera wysoką dawkę witaminy C oraz uszczelnia naczynia, co także poprawia naszą odporność. Najczęściej występuje w formie kropli. 5-10 rozpuść w 1/2 szkl. wody i pij 2-3 razy dziennie. Źródło: Tele Tydzień
Ekstrakt z pestek grejpfruta Wspomaga organizm w walce z bakteriami i grzybami, zawiera wysoką dawkę witaminy C oraz uszczelnia naczynia, co także poprawia naszą odporność. Najczęściej występuje w formie kropli. 5-10 rozpuść w 1/2 szkl. wody i pij 2-3 razy dziennie. Źródło: Tele Tydzień 123RF/PICSEL
Żurawina Dzięki dużej dawce witaminy C radzi sobie z wirusami i bakteriami. Pij codziennie pół szklanki niesłodzonego soku z żurawiny (możesz go rozcieńczyć wodą). Z suszonych owoców zrobisz z kolei miksturę mocy: 250 g żurawiny umyj i zblenduj. Dodaj 3 łyżki miodu i sok z 1/2 cytryn. Wymieszaj i przełóż do słoika. Jedz 1 łyżeczkę dziennie.
Żurawina Dzięki dużej dawce witaminy C radzi sobie z wirusami i bakteriami. Pij codziennie pół szklanki niesłodzonego soku z żurawiny (możesz go rozcieńczyć wodą). Z suszonych owoców zrobisz z kolei miksturę mocy: 250 g żurawiny umyj i zblenduj. Dodaj 3 łyżki miodu i sok z 1/2 cytryn. Wymieszaj i przełóż do słoika. Jedz 1 łyżeczkę dziennie. 123RF/PICSEL
Czosnek Jedz 1-2 ząbki dziennie. Dodawaj go do potraw i sałatek. Ważne – przed spożyciem czosnek należy zmiażdżyć i odczekać parę minut. Dopiero wtedy uwalniają się jego zdrowotne właściwości! Wszelka obróbka chemiczna zmniejsza jego moc. Najlepszy jest świeży. Pamiętaj, by czosnek przechowywać w temperaturze pokojowej, w zacienionym miejscu (unikniesz szybkiego kiełkowania). Nie znosisz jego smaku? Cebula też mobilizuje białe krwinki do obrony przed chorobą.
Czosnek Jedz 1-2 ząbki dziennie. Dodawaj go do potraw i sałatek. Ważne – przed spożyciem czosnek należy zmiażdżyć i odczekać parę minut. Dopiero wtedy uwalniają się jego zdrowotne właściwości! Wszelka obróbka chemiczna zmniejsza jego moc. Najlepszy jest świeży. Pamiętaj, by czosnek przechowywać w temperaturze pokojowej, w zacienionym miejscu (unikniesz szybkiego kiełkowania). Nie znosisz jego smaku? Cebula też mobilizuje białe krwinki do obrony przed chorobą. 123RF/PICSEL
Oregano Poprawia odporność oraz zwalcza zakażenia. Ceniony jest zwłaszcza olejek z tej rośliny. Zabija wirusy i działa przeciwzapalnie. Gdy jesteś przeziębiona, możesz stosować go również do inhalacji. Ułatwi ci oddychanie, udrożni nos i zatoki. Na te dolegliwości pomaga też napar z suszonego lub świeżego oregano.
Oregano Poprawia odporność oraz zwalcza zakażenia. Ceniony jest zwłaszcza olejek z tej rośliny. Zabija wirusy i działa przeciwzapalnie. Gdy jesteś przeziębiona, możesz stosować go również do inhalacji. Ułatwi ci oddychanie, udrożni nos i zatoki. Na te dolegliwości pomaga też napar z suszonego lub świeżego oregano. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?