Jak złagodzić objawy grypy żołądkowej

Musisz ją przechorować. Wspieraj organizm domowymi miksturami i zabiegami.

Jelitówka jest zakaźna. Zadbaj więc o to, aby nie zarazić osób, z którymi się stykasz
Jelitówka jest zakaźna. Zadbaj więc o to, aby nie zarazić osób, z którymi się stykasz123RF/PICSEL

Grypa żołądkowa, popularnie nazywana jelitówką, powinna minąć po trzech dniach. Jeśli trwa dłużej, trzeba zgłosić się do lekarza. Nie ma na nią specjalistycznych leków. Nasz organizm musi sam uporać się z wirusem. Możesz natomiast wzmocnić ogólną odporność.

Pierwszy dzień

Zostań w domu. Wypoczywaj, dużo pij - często i małymi łykami. W ciągu dnia powinnaś wypić ok. 2,5 litra płynów. Przez ten jeden dzień postaraj się nie jeść. Dzięki temu unikniesz dodatkowych podrażnień przewodu pokarmowego.

Pij czarną herbatę. Najlepsza jest słabo zaparzona - ma mniej garbników i nie drażni błony śluzowej żołądka i jelit. Pij 3-4 szklanki letniej herbaty dziennie.

Cola. Otwórz butelkę, przelej do szklanki i odstaw co najmniej na godzinę - możesz ją mieszać, wtedy gaz szybciej się ulotni. Uwaga! Jeśli cola nie jest dostatecznie odgazowana, może nasilać objawy biegunki.

Dzień drugi

Jedz lekkostrawne posiłki. Jeśli ustąpią wymioty, ugotuj sobie ryż na wodzie. To pokarm najbardziej neutralny i najmniej obciążający jelita. Jednocześnie jest sycący i dostarcza dużo energii. W połowie litra lekko osolonej wody gotuj na małym ogniu przez godzinę 3 łyżki ryżu (gdy masz mało czasu, zamiast ryżu użyj płatków ryżowych, danie będzie gotowe już po kwadransie). Porcje kleiku zjedz 4-5 razy w ciągu dnia. Ryż można zastąpić kaszą manną. W litrze wody ugotuj też 2 marchewki. Następnie zetrzyj je lub zmiksuj i zjedz razem z wywarem. Marchwianka doskonale koi jelita. Dobrą przegryzką są sucharki. Dozwolony jest też jogurt, ale wystaw go z lodówki na co najmniej 2 godziny przed wypiciem.

>>> Czytaj dalej na kolejnej stronie <<<

Trzeciego dnia możesz włączyć do diety lekkie purée bez dodatku masła
Trzeciego dnia możesz włączyć do diety lekkie purée bez dodatku masła123RF/PICSEL

Dzień trzeci

Pij tyle, ile w poprzednich dniach, ale zacznij jeść bardziej urozmaicone posiłki. Włącz do jadłospisu ziemniaki w formie purée, ale bez dodatku tłuszczu. Możesz też ugotować drobny makaron. Lepiej jednak, żeby był miękki. Al dente jest niewskazany. Warto do niego dodać ugotowaną pierś z kurczaka. Posłuży ci też chudy rosół, ale bez włoszczyzny. Z owoców wybierz banana lub tarte jabłko - 2 łyżki 3 razy dziennie.

Gdy choroba minie

Przez najbliższy tydzień jedz tylko gotowane potrawy: mięso i warzywa. W ciągu dnia wypijaj butelkę niegazowanej wody mineralnej.

Zobacz także:

Najważniejsza jest świadomośćStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas