Jak żyć z hashimoto?
Z tą chorobą można funkcjonować normalnie. Skuteczność terapii w dużym stopniu zależy jednak od samego chorego.
Na temat hashimoto krąży wiele nieprawdziwych teorii, które u osób dotkniętych chorobą wywołują lęk oraz niechęć do zażywania leków. Tymczasem niekontrolowana niedoczynność tarczycy grozi migotaniem przedsionków, zawałem serca, anemią, depresją. Oto najnowsze zalecenia ekspertów.
Leki i jod
Lek zażywaj zawsze o tej samej porze, najlepiej rano, pół godziny przed śniadaniem. Popij tabletkę 1/2 szklanki wody. Nie łącz leku z innymi medykamentami, kawą i herbatą. Jeżeli bierzesz żelazo, preparat wapnia, sterydy lub tabletki na nadkwasotę, odczekaj 4 godziny, bo mogą znacznie osłabić działanie tyroksyny. Jej przyswajanie zmniejszają też leki na zakrzepicę, aspiryna, ibuprofen i furosemid.
Gdy zapomniałaś wziąć tabletkę, poczekaj do stałej pory następnego dnia i wtedy zażyj normalną dawkę. Nie rób przerw w zażywaniu leków! Gdyby ci ich zabrakło, weź zużyte opakowanie i idź do apteki. Osobie chorej przewlekle farmaceuta może wydać lek bez recepty (ustal, że dostarczysz ją później).
Nie próbuj leczyć się jodyną. Nadmiar jodu może zaostrzyć procesy zapalne w miąższu tarczycy. Dotyczy to płynu Lugola i suplementów zawierających algi morskie. Niewskazane są też kremy, maseczki i inne kosmetyki z algami. Jeśli jod, to tylko z diety.
Wiele osób z hashimoto boi się jeść ryby i owoce morza. Zdaniem endokrynologów i dietetyków, nie ma to uzasadnienia. Jod zawarty w żywności (jajkach, kaszy gryczanej, sardynkach, łososiu, ryżu, żytnim chlebie) nie zwiększa ryzyka nasilenia się procesów zapalnych.
Stosuj probiotyki. Gdy układ odpornościowy szwankuje (a tak jest w przypadku hashimoto), częste są zaburzenia równowagi bakteryjnej w jelicie cienkim. Zaleca się wówczas długotrwałe zażywanie probiotyków. Gdy dokuczają ci wzdęcia i gazy, wybierz preparat mający w składzie Lactobacillus casei lub Lactobacillus plantarum. Gdy nie masz problemów trawiennych, wystarczającą ilość bakterii probiotycznych zapewnią ci kiszonki (ogórki i kapusta) bogate w bakterie kwasu mlekowego. Są ważne, bo odporność jest w 80 proc. związana z dobrym funkcjonowaniem jelit.
Zdrowe menu
Nie rezygnuj z glutenu. Odgrywa dużą rolę w przemianie materii oraz w zapobieganiu rakowi jelita grubego, cukrzycy i chorobom układu krążenia. Nie ma natomiast dowodów na to, że gluten nasila proces zapalny w tarczycy.
U osób mających dolegliwości trawienne może występować nietolerancja glutenu i wówczas warto rozważyć test w kierunku nietolerancji albo na kilka tygodni wyeliminować pszenicę w postaci mąki, makaronu, pieczywa i słodyczy. Poprawa samopoczucia jest dowodem, że warto zrezygnować z glutenu na dłuższy czas.
Odstaw cukier i olej kokosowy. Hashimoto ma ścisły związek z zaburzeniami gospodarki cukrowej (insulinoopornością) i konieczność unikania cukru jest bezsporna. Nawet niewielkie ilości słodyczy mających w składzie cukry proste powodują przyrost wagi i zwiększają ryzyko cukrzycy, która często towarzyszy hashimoto. Dozwolone są batony i ciastka na bazie płatków owsianych, ziaren i orzechów. Olej kokosowy ma działanie prozapalne, lepiej zastąpić go oliwą i olejem rzepakowym.
Ostrożnie z selenem. Z badań przeprowadzonych wśród chorych na hashimoto wynika, że zażywanie selenu nie wpływa na cofnięcie się zmian zapalnych w tarczycy. Obecnie nie zaleca się więc suplementacji tego mikroelementu. Nadmiar selenu może wywołać insulinooporność, nadciśnienie, zaburzenia lipidowe. Aby uniknąć ewentualnych niedoborów selenu, warto spożywać pestki dyni, orzechy i migdały. Zalecane przez niektórych dietetyków orzechy brazylijskie, docierające na nasz rynek z Boliwii, nie są dobrym źródłem tego pierwiastka.