Jarzębina na kłopoty z nerkami i biegunkę
Jej owoce pojawiają się w lipcu. Jarzębinę znano już tysiące lat temu i wykorzystywano do leczenia biegunek, zalecano przy wymiotach, leczono nią choroby płuc, wątroby, także nerek.
Nie na surowo!
Owoców jarzębiny nie wolno jeść na surowo, ponieważ zawiera trujący kwas parasorbinowy. Kwas zniknie dopiero pod wpływem gotowania lub przemrożenia.
Co zawiera?
Jest bogata w witaminę C, ale nie tylko. Jarzębina zawiera także wit. z grupy B, K i PP, składniki mineralne oraz kwasy owocowe (m.in. jabłkowy i cytrynowy).
Na co pomaga?
Prozdrowotne działanie jarzębiny potwierdziły współczesne badania. Jarzębinę stosuje się w dolegliwościach nerek, pęcherza i wątroby. Gotowany 30 min odwar z dojrzałych (zbieranych w październiku) lub suszonych owoców jarzębiny pomoże w infekcjach górnych dróg oddechowych, przyniesie ulgę przy uporczywym kaszlu.
W medycynie ludowej stosuje się ją w kamicy nerkowej i zaburzeniach jelitowych. Przygotowuje się z niej również dżemy, konfitury i nalewki (jarzębiak).
23/2014 Świat i Ludzie