Jedzmy i... chudnijmy

Szparagi, truskawki i ananas to naturalna broń w walce z nadwagą.

 
 © Panthermedia
Wybieraj tylko świeże owoce i warzywa. Nie każ im też leżeć zbyt długo w lodówce
 © Panthermedia

Szparagi – zero tłuszczu, dużo witamin

Osoby na diecie odchudzającej mogą je jeść bezkarnie, ponieważ warzywo to ma znikomą liczbę kalorii – 15 kcal w 100 g. Poza tym szparagi zawierają aż 90 procent wody, która ułatwia usuwanie toksyn. Nie ma w nich też ani grama tłuszczu. Jest zaś błonnik wspomagający trawienie.

Truskawki - bezcenny błonnik usprawnia trawienie

Są wprost idealne dla odchudzających się - 40 kcal w 100 g. Mają mnóstwo błonnika, który zapewnia uczucie sytości, reguluje trawienie i wypróżnienia. Owoce te usprawniają przemianę materii. Walce z nadwagą sprzyja zjedzenie przed posiłkiem kilku truskawek - oczywiście bez cukru i śmietany.

Ananas – jak działa odchudzająca bromelina?

Odchudzanie wspomagają tylko świeże owoce – 55 kcal w 100 g. Zawierają one enzymy i kwasy owocowe, przyspieszające spalanie tłuszczu i ułatwiające chudnięcie. Najważniejsza jest bromelina – enzym, który reguluje przemianę materii, pomaga strawić białko oraz oczyszcza przewód pokarmowy.

Rewia 25/2011

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas