Jedzmy i... chudnijmy
Szparagi, truskawki i ananas to naturalna broń w walce z nadwagą.


Szparagi – zero tłuszczu, dużo witamin
Osoby na diecie odchudzającej mogą je jeść bezkarnie, ponieważ warzywo to ma znikomą liczbę kalorii – 15 kcal w 100 g. Poza tym szparagi zawierają aż 90 procent wody, która ułatwia usuwanie toksyn. Nie ma w nich też ani grama tłuszczu. Jest zaś błonnik wspomagający trawienie.
Truskawki - bezcenny błonnik usprawnia trawienie
Są wprost idealne dla odchudzających się - 40 kcal w 100 g. Mają mnóstwo błonnika, który zapewnia uczucie sytości, reguluje trawienie i wypróżnienia. Owoce te usprawniają przemianę materii. Walce z nadwagą sprzyja zjedzenie przed posiłkiem kilku truskawek - oczywiście bez cukru i śmietany.
Ananas – jak działa odchudzająca bromelina?
Odchudzanie wspomagają tylko świeże owoce – 55 kcal w 100 g. Zawierają one enzymy i kwasy owocowe, przyspieszające spalanie tłuszczu i ułatwiające chudnięcie. Najważniejsza jest bromelina – enzym, który reguluje przemianę materii, pomaga strawić białko oraz oczyszcza przewód pokarmowy.
Rewia 25/2011