Jelita będą ci wdzięczne!

Bierzesz antybiotyki i lekarz zaleca branie probiotyków? Przygotujesz je samodzielnie!

Kiszonki to idealny dodatek do jesienno-zimowego menu
Kiszonki to idealny dodatek do jesienno-zimowego menu123RF/PICSEL

Łykanie probiotyków ma ochronić mikroflorę jelitową przed niszczącą siłą antybiotyków. Te musisz kupić w aptece, ale probiotyku - nie!

Masz wiele możliwości

Florę bakteryjną odbudujesz, jedząc jogurt naturalny. Możesz go kupić lub nastawić własny. Należy zagotować litr mleka (koniecznie świeżego, nie UHT), ostudzić je do temp. ok. 40°C, przelać do słoika, dodać 5 łyżek jogurtu naturalnego bez dodatków (w sklepie uważnie przeczy taj etykietę ze składem). Przykryj ściereczką i odstaw w miejsce o temp. 40°C. Po kilku godzinach litr jogurtu jest gotowy!

Jedz też kiszonki, czyli np. ogórki kiszone i pij zakwas z buraków. Przygotujesz je, zalewając warzywa w słoju przegotowaną, ostudzoną solanką z czosnkiem i przyprawami. Zakręć słoik i odstaw go w niezbyt chłodne miejsce na 3-5 dni.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas